DEBATT

Debatt: Klima

California-guvernøren: Lytt til forskernes klima- og miljøvarsler

California-guvernør Jerry Brown taler USAs sittende president midt imot i klimapolitikken. Denne uka kommer han til Oslo for å delta i en dialog om politikk og forskning.

TIL OSLO: Californias guvernør, Jerry Brown, er på vei til Norge for å delta i en dialog om politikk og forskning i Det Norske Videnskaps-Akademi i Oslo lørdag. Her er han fotografert i Roma for noen dager siden. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB Scanpix
TIL OSLO: Californias guvernør, Jerry Brown, er på vei til Norge for å delta i en dialog om politikk og forskning i Det Norske Videnskaps-Akademi i Oslo lørdag. Her er han fotografert i Roma for noen dager siden. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Som leder for den amerikanske delstaten California, opplever guvernør Jerry Brown miljøutfordringene på nært hold. California har verdens sjette største økonomi – større enn Frankrikes – og oppfører seg mer som et uavhengig land. California er det viktigste jordbruksområdet i USA, men samtidig bidrar grønnsaksdyrking og kjøtt- og melkeproduksjon til å tappe ned og forurense grunnvannet.

Tørke, skogbranner, luftforurensning, tap av lokale arter og økosystemer, erosjon langs kysten og sviktende ferskvannsforsyninger er noen av problemene. Guvernør Brown mener at vi, for å løse miljø- og klimautfordringer, trenger en styrket – reell – dialog mellom politikere og beslutningstakere på den ene siden og forskere på den andre siden.

Nils Chr. Stenseth
Nils Chr. Stenseth Vis mer

Det er helt vanlig at politikere og andre beslutningstakere søker råd hos forskerne – som oftest for å få svar på spesifikke spørsmål. Det er også vanlig at forskere spiller inn hva de vet om konkrete saker til politikere og beslutningstakere. Det er vel og bra, men politikere og forskere må også diskutere bredere rundt hva politikere trenger av kunnskap fra forskersamfunnet, og hva forskersamfunnet kan – og ikke kan – bidra med av kunnskap. Det er sjelden politikere viser – i handling – at de mener dette er viktig.

Guvernør Brown er et unntak. Etter å ha lest en artikkel i Nature av Berkeley-professor Anthony Barnosky og Stanford-professor Elizabeth Hadly (og andre) i 2012, tok guvernøren direkte kontakt med forfatterne av artikkelen. Guvernøren uttrykte at han innså at forskersamfunnet hadde mye kunnskap av relevans for politikere og andre beslutningstakere. Ikke bare manglet politikerne og beslutningstakerne denne kunnskapen; de visste ikke engang at forskerne satt på den.

Gjennom denne interaksjonen ble det tatt initiativ til at forskersamfunnet utarbeidet en konsensusrapport om jordas tilstand. Dette dokumentet, «Consensus Statement from Global Scientists», har Brown delt med politiske ledere over hele verden. Han har også bidratt til forpliktende avtaler lokalt (California), nasjonalt (USA) og internasjonalt. Med sin posisjon har California stor påvirkning på samfunnsutviklingen.

Browns engasjement innen miljø- og klimapolitikk går tilbake til da han var guvernør i California for første gang, mellom 1975 og 1983. Til tross for motstand fra oljeindustrien innførte han økt skatt på oljeindustrien. Som den første i verden innførte han insentiver for solenergi. Jerry Brown er en av få politikere som snakker ærlig om klimaproblemene – og lytter til forskernes varsler. I 2011, året han på nytt ble guvernør, sa han for eksempel: «The main thing we have to deal with in climate change is the skepticism, the denial and the cult-like behavior of the political lemmings that would take us over the cliff». Samme året sa han: «Climate change will create floods, droughts, forest fires of greater intensity and regularity, and with far greater devastation. Climate denial propaganda is very powerful, but California is standing against it. Part of my job is to advance the truth of science».

Og Jerry Brown handler: For et par år siden presenterte han en av de mest omfattende klimatilpasningsstrategier for California – en strategi han promoterer over hele USA, og i resten av verden. Han er i så måte en politiker som taler Washington – og USAs sittende president – midt imot.

Guvernør Jerry Brown ser viktigheten av at vi handler nå. Gjør vi ikke det, vil vi – ikke minst den mer vanskeligstilte delen av verden og våre etterkommere – oppleve en miljøtragedie. Ting kan tyde på at vi nærmer oss et «tipping-point» der store og irreversible endringer skjer. Det tar lang tid å se effekten av endringer i vårt ressursbruk. Derfor må vi handle nå.

Politikerne og andre beslutningstakere må ha dialog med forskersamfunnet for å ta i bruk kunnskap av stor relevans.

Politikere og andre beslutningstakere må handle. De må innføre insentiver – både for privatpersoner og industri – slik at et godt handlingsmønster belønnes. Samtidig må de innføre restriksjoner slik at det ikke lønner seg å gjør «gale» handlinger.

Forskersamfunnet må bidra – og formidle – hva vi har av kunnskap. Forskerne må bidra i en dialog, slik at politikere og beslutningstakere på en rasjonell måte tar hensyn til usikkerhet og til det vi ennå ikke forstår. Det gjelder ikke minst det vi ikke vet at vi ikke vet noe om!

Folk flest må handle. Det er ikke nok å la endring være opp til hver enkelt av oss. Vi synes jo alle at vi bidrar bare bitte-litt.

Det private næringsliv må bidra. Hvis ikke det private næringsliv legger om til en mer bærekraftig bruk av naturressursene, vil vi ikke få til de endringer som trengs.

Nå som Jerry Brown kommer til Det Norske Videnskaps-Akademi for å diskutere med representanter fra en rekke av verdens ledene vitenskapsakademier, oppfordrer jeg både politikere og beslutningstakere på den ene siden, og hele forskersamfunnet på den andre siden, til å bidra til en reell dialog dem imellom.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer