– «Californication» er vårt ordspill

Red Hot Chili Peppers saksøker TV-serien.

(Dagbladet.no): X-files-kjendisen David Duchovny har gjort et kjempecomeback med den sexy og kritikerroste TV-seriekomedien «Californication», som går på TV 2. Nå reagerer rockebandet Red Hot Chili Peppers på at serien har det samme navnet som deres millionselgende album og kjempehit fra 1999.

Ordet spiller på delstaten der TV-serien utspiller seg og Red Hot Chili Peppers stammer fra, California, og «fornication», som kan oversettes til sex mellom ugifte. Det kan også forstås som «californisering».

- «Californication» er vår signatur-CD, video og låt. Det er ikke riktig at et TV-show skal stjele vår identitet, melder Red Hot Chili Peppers-vokalisten Anthony Kiedis i en uttalelse som er gjengitt av E! Online.

Saksøkte selskapet

Mandag saksøkte rockeveteranene selskapet bak TV-serien, Showtime Networks, for deres bruk av ordet. Det hjelper ikke at ordspillet var å finne på klistremerker allerede på 70-tallet, eller at serieskaperne stadig skriver inn Chili Peppers-referanser. Slik som at en av rollefigurene bærer klengenavnet «Dani California», tittelen på en annen av bandets låter.

Også dette blir nemlig Showtime Networks saksøkt for, skriver E! Online.

Ifølge Wikipedia brukte magasinet Time ordet «Californication» så tidlig som i 1972. TV-selskapet har så langt ikke kommet med noen kommentar til søksmålet fra bandet.

Handler om statens skyggeside

SIGNATURLÅT: Red Hot Chili Peppers hevder at «Californication» er deres signaturmelodi. De liker ikke at Showtime Networks bruker det samme navnet på sin TV-serie. Foto: SCANPIX
SIGNATURLÅT: Red Hot Chili Peppers hevder at «Californication» er deres signaturmelodi. De liker ikke at Showtime Networks bruker det samme navnet på sin TV-serie. Foto: SCANPIX Vis mer

Men David Duchovny selv kommenterte navnelikheten i et intervju med Dagbladet for et par uker siden.

- Jeg har ikke så mye kjennskap til det bandet eller låta «Californication». Det var ikke Red Hot Chili Peppers som fant opp ordet. Uttrykket «Californication» oppsto for mange år siden i staten Oregon, da innbyggerne var lei av alle menneskene fra California som kom flyttende over.

- Men, ettersom jeg har forstått: i låta «Californication» synger bandet om delstatens skyggeside, hvilket er samme tematikk som vi tar opp i serien, sier skuespilleren.

POPULÆR TV-SERIE: David Duchovny, mest kjent fra «X-files», spiller hovedrollen i «Californication».