Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Cameron i knipe i EU

Cameron gjør det ytterst vanskelig for seg.

FÅR MOTSTAND: David Cameron.
FÅR MOTSTAND: David Cameron. Vis mer
Meninger

I går kveld var det «britisk middag» under jule-toppmøtet i EU i Brussel, da den britiske statsministeren skulle legge fram sine forslag, eller snarere krav, til reformer i EU. Tre uker før toppmøtet skrev David Cameron et brev til EU-president Donald Tusk med et slags ultimatum hvor han ville ha en avtale om reformene allerede nå. Så kunne han dra hjem og holde folkeavstemning om britisk medlemskap til sommeren. Men han har møtt motstand på alle hold.

Hans vanskeligste krav er å kunne nekte velferdsgoder i fire år for innvandrere fra andre EU-land. Samtlige 17 av de andre medlemslandene sier nei. De fire frihetene i EU kan ikke rokkes. Fri bevegelse kan ikke bare gjelde briter, varer, kapital og tjenester fra øyriket til kontinentet; det må også gjelde motsatt vei for polske rørleggere og alle andre borgere i fellesskapet. Motstanden var naturligvis mest høylydt i Øst- Europa, men det var ingen hjelp å få i Tyskland heller. I en tale i Forbundsdagen advarte forbundskansler Angela Merkel mot å røre de grunnleggende verdiene i EU, særlig ikke «prinsippene om fri bevegelse og like rettigheter for europeiske borgere.»

Camerons hast og krav om «alt eller intet», ved å kalle faren for britisk utmelding av EU som «virkelig», slo tilbake. Nå mumler britene om mulige andre virkemilder for å bremse innvandring fra andre EU-land til Storbritannia. De virkelige forhandlingene er utsatt til toppmøtet i februar, sier Tusk. Og kanskje må Cameron vente enda lenger, sier andre EU-kilder.

Britene vil også unngå å stå utenfor når de 19 euro-landene gjør vedtak som får følger for det britiske pundet og finansmarkedet i London. De vil videre ha større vekt på konkurransekraft og frihandel, færre reguleringer og mindre byråkrati. Parlamentene i medlemslandene skal få større makt i å utforme EU-lover, og Storbritannia vil ha varig unntak for Lisboa-traktatens mål om en stadig tettere union. Men det meste av dette krever endringer av traktatene, noe knapt noen har lyst på.

Cameron vil ha politikken til å overkjøre jussen gjennom et vanntett politisk vedtak fra stats- og regjeringssjefene nå om å skrive dette inn i Lisboa-traktaten når tida kommer. Men da ber han om å binde framtidige regjeringer og parlamenter.
Ingen ønsker Storbritannia ut av EU. Men for å tekkes EU-motstanderne hjemme gjør Cameron det ytterst vanskelig for seg i EU.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media