Cameron ved vendepunktet

Cameron Diaz har mer enn 20 filmer og en lysende modellkarriere på CV-en. Nå, tre uker før hun fyller 30, er karrieren i ferd med å ta en annen retning.

Historien om Cameron Diaz kunne endt riktig ille. Hun hoppet av skolen som 16-åring. Det fins ikke mange suksesshistorier om jentunger som dropper ut av skolen før ungdomsskoleeksamen, for å si det forsiktig. Men så var det dette med de asurblå øynene, den sensuelle munnen, ja, det generelt vellykte stykke skaperverk tenåringsjenta var.

Hun skled rett inn i Elites modellstall, reiste kloden rundt og fikk prestisjeoppdrag for alt fra brunende solkrem til brune leskedrikker. Etter fem år, og da var hun fortsatt bare 21, dro hun hjem til California, lei av modellivet. Umiddelbart fikk hun en rolle i filmen «Masken», der hun spilte mot Jim Carrey.

Stjerne over natta: Det ble en debut som skapte bølger. Alle bet seg merke i ungjentas frapperende utseende, og tilbudene haglet. Hun ble stjerne over natta. Det var da unge Cameron viste seg smartere enn den minimale skolegangen skulle tilsi. I stedet for å hoppe på første og beste rolle, takket hun nei til det meste, tok skuespillerutdanning og tok timer hos eldre og etablerte skuespillere. I tillegg overrasket hun alle ved å ta roller i små filmer produsert av uavhengige selskaper.

I «Min beste venns bryllup» spilte hun mot Julia Roberts, og sammen ble de en billettlukesuksess i 1997. Året etter stormet folk på begge sider av Atlanteren billettlukene for å se «Alle elsker Mary». Med denne filmen hadde hun for alvor etablert seg som en av Hollywoods hotteste lerretsyndlinger. Nå er spørsmålet hvor lenge hun kan fortsette med å spille den vakre blondinen som til slutt får den mannen hun vil ha. Har hun mer på lager? Kan Diaz, som runder 30 år 30. august, brukes til noe annet enn «snerten, morsom og sexy»?

Klar for taktskifte: Diaz sjøl er klar over farene ved å takke ja til stereotype blondineroller på rekke og rad.

Cameron Diaz

Født i San Diego, California, 30. august 1972. Kuttet ut skolen som 16-åring for å bli modell. Hadde store reklameoppdrag for Coca-Cola, Nivea og L.A. Gear. Kuttet ut modellkarrieren som 21-åring og fikk en rolle i «The Mask». Ble en sensasjon på lerretet.

Medvirket i flere små filmer som: «The Last Supper» (1995), «She's The One» (1996) og «A Life Less Ordinary» (1997) før hun ble håndplukket av Julia Roberts til en rolle i «Min beste venns bryllup».

Andre kjente filmer: «Head Above Water» (basert på den norske filmen «Hodet over vannet»), «Being John Malkovich», «Any Given Sunday», «Very Bad Things», «Vanilla Sky», «Charlie's Angels» og nå «The Sweetest Thing».

Nominert til en rekke priser, blant annet AFI, British Adacemy Awards, Golden Globe, Screen Actors Guild, uten å vinne noen gang. Kan stå foran et kunstnerisk gjennombrudd som skuespiller med rollen som kvinnelig lommetyv i Martin Scorseses «Gangs of New York».

- Jeg er ved et slags vendepunkt i livet. Det er på tide å stoppe opp og spørre: Hvor vil jeg gå herfra? Jeg havnet jo i filmbransjen nærmest ved en tilfeldighet og hadde ikke lagt planer for hva jeg ville og hvordan, vedgår hun i et intervju med The Sunday Times.

- Det startet som et artig avbrekk, jeg fikk lov til å gjøre noe annet enn å være modell, men nå er det jo blitt alvor. Karrieren har tatt en annen retning, og nå er jeg nødt til å spørre meg sjøl i hvilken retning det skal bære videre, sier hun.

I filmen «The Sweetest Thing», som hadde norgespremiere fredag, bærer det av sted i kjente spor. Cameron spiller rollefiguren Christina, ei lettlivet jente som på ingen måte er på jakt etter den eneste rette. Hun leiter bare etter den som er rett akkurat i øyeblikket .

Lommetyv i New York: Det er ikke før i sin neste film, Martin Scorseses «Gangs of New York», hun tar et steg i helt ny retning. 750 millioner kroner er budsjettet på, og opprinnelig skulle Cameron ha en liten rolle, som var planlagt unnagjort på fem uker. I stedet ble hun på settet i Roma i fem måneder. Ikke fordi hun ikke taklet rollen, men fordi Scorsese ble så fascinert at han ba manusforfatteren utvide rollen kraftig.

Fascinasjonen var gjensidig, for Cameron takket nei til tre andre filmer for å fullføre rollen som lommetyven Jenny i 1840-tallets New York. Motspillerne heter Leonardo DiCaprio og Daniel Day-Lewis.

- Jeg tar store sjanser ved å gjøre denne rollen, men jeg har nytt hvert eneste øyeblikk jeg har jobbet med den. Det har vært en flott anledning til å finne ut hva det er jeg kan . Og jeg hadde Martin Scorsese som hele veien fortalte meg at «dette får du til». Kan du få noen bedre veiviser i filmens verden? spør Diaz.

Ingen bimbo: Hun er totalt ugjenkjennelig i filmen, som det ble vist små glimt av under årets filmfestival i Cannes. Med møkkete, tjafsete lokker, fotsid kjole, sparsomt med sminke og et desperat uttrykk i øynene prøver hun å overleve. Hun lever fra hånd til munn. Alt dreier seg om å skrape sammen til mat, og tak over hodet. Stort lenger unna den glamorøse Cameron Diaz' gamle image er det vanskelig å komme.

- Helt fra jeg debuterte i «Masken» har jeg ønsket meg roller med noe å bryne meg på. Jeg har alltid ønsket å være noe mer enn en storbrystet bimbo. Nå får jeg vise at jeg kan være noe annet.

GJENSIDIG BEUNDRING: Regissør Martin Scorsese tok med seg sin nye skuespilleryndling, Cameron Diaz, til filmfestivalen. Der viste han klipp fra filmen «Gangs of New York», som får premiere rett etter jul. - Jeg nøt hvert øyeblikk av den fem måneder lange filminnspillingen, sier Diaz. Nå tar hun et skritt bort fra rollene som vakker blondine.