BARNEBOKDEBUTERER: Den svenske krimdronninga Camilla Läckberg debuterer med barnebok. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN / DAGBLADET
BARNEBOKDEBUTERER: Den svenske krimdronninga Camilla Läckberg debuterer med barnebok. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN / DAGBLADETVis mer

Camilla Läckberg burde vært flinkere med slettetasten

Superbaby med skravlesyke.

ANMELDELSE: Mange forfatterbarn har fått sine egne fortellinger. Blant de mest vellykkede eksemplene er Salman Rushdies bøker til sine to sønner.

Den nye bildeboka til krimdronning Camilla Läckberg får nok ikke en like stor plass i litteraturhistorien, selv om den er både morsom, søt, og smått fandenivoldsk.

Veslevoksen
Lille Charlie blir tilfeldigvis født samme dag som to stjerner kolliderer i verdensrommet. Litt av støvet blåser inn gjennom vinduet på sykehuset, og gjør Charlie til en superbaby. Han finner kjapt ut at han kan både fly og prate, på alt annet enn babyspråk: «Det er uverdig», sier han, når han strever med å få dreisen på flygingen og lander på bleiebaken. Oversettelsen på nokså konservativt bokmål er med på å understreke det veslevoksne preget.

Siden Charlies familie, som ligner Läckbergs egen på en prikk, er så lettskremte, må han holde superkreftene skjult. Men når han finner ut at storebror blir mobbet, kommer de godt med.

Camilla Läckberg burde vært flinkere med slettetasten

Løsningen på mobbeproblemet er frekk og fandenivoldsk, og gjør Charlie til mer enn en nusselig Supermann i mikrostørrelse.

Velbrukte poenger
Millis Sarris illustrasjoner er tegnefilmaktige og karikerte, med mange humoristiske detaljer - som bilder av bæsjemetaforer på doveggen (Wienerpølse, falukorv og maiskolbe) og den svenske krimkongen GW Persson sammen med Läckbergs brudebilde på baderomsveggen.

Det er godt bildene er detaljrike, for teksten er så lang at det tar tid å komme gjennom hvert oppslag. Når mange av humorpoengene også er nokså velbrukte, burde Läckberg vært flinkere med slettetasten. De beste bildebøkene lar tekst og bilder fortelle historien sammen. Her fungerer bildene mer som et artig tillegg til en allerede fullstendig tekst.

Tidsklemma
Camilla Läckberg er kjent for krimbøker med store doser hverdagsliv. Slik er det ikke overraskende at hennes første barnebok foregår hos en småbarnsfamilie i tidsklemma. Men barnelitteraturen er full av både tenkende babyer og super-ditt og -datt, og jeg savner fantasien og en egen stemme som kan løfte fortellingen til å bli mer enn bare hverdagslig.

Les intervju med Camilla Läckberg her.