Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Campingfolk er ålreite dyr

Campingvogner og -plasser har blitt en del av det norske landskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden de dukket opp på 1930-tallet, er campingvogner og -plasser blitt en del av det moderne, norske landskapet. De er like selvfølgelige som biler, hytter og hus, der de trekkes langs både brede og smale veier eller hensettes på en av våre 1500 campingplasser. Enkelte står der året rundt. Men minst 100000 campingvogner er stadig i bevegelse, og i høysesongene er campingplassene overfylt. Bare i juli i fjor hadde norske campingplasser i alt 2659547 overnattinger.

  • Men uansett hvor vanlig campingliv måtte være, har campingfolket fortsatt et outsiderrykte på seg. Da NRK sendte dokudrama-serien «Campingliv» på TV i fjor sommer, vakte den forargelse. Ikke fordi statskanalen endelig slapp en undertrykt gruppe til på skjermen, men fordi campingfolkets yppersteprest, formannen i Norsk Caravan Club, mente serien ga campingfolket et ufortjent harrystempel. Ikke alt som beveger seg i grilldress og joggesko, er harry. Mente han.
  • Sist lørdag buet og pep folk i Den Norske Opera etter premieren på Wagners opera «Lohengren». Hvorfor? Tja, de mente vel at regissøren Alfred Kirchner begikk helligbrøde da han plasserte dette dramaet om konger, hærførere og magiske svaner på en campingplass, med vogner i full størrelse på scenen. Kanskje var det Norsk Caravan Club som satt på de bakerste radene? Som ville ha seg frabedt en klam omfavnelse midt i finkulturens tempel? Eller var det de som stormklappet - i lettelse over å være blitt en del av det gode selskap?
  • Å nei, det var nok Wagner-fans som ble fornærmet over å få plassert middelalderske myter i campingvogner og telt - ikke engang i en aldri så liten jakthytte, langt mindre en borg eller et slott. Wagners visjon av en magisk svane som bringer en hardt tiltrengt gralsridder til stedet, var redusert til en gutt med en badering med svanehode som trakk ridderen etter seg i en gummibåt. «Folk er husløse, på reise, og alle venter,» forklarte Kirchner sitt valg av skueplass. «Camperne er et usedvanlig sosialt folkeferd. Og dessuten friluftsfolk av første klasse,» sa Caravan-sjef Åge Ødegård etter at «Campingliv» ble vist på NRK.
  • Og denne uka kunne vantro skuelystne se en kolonne med i alt ti Volvoer med små campingvogner fulle av svenske forskere på vei til Kløfta. Filminnspilling, ny norsk film. Hva sier campingfolket? Hva sier svenskene? Hva sier Wagner? Imens kan norske campingturister trygt fortsette som før, med eller uten grilldress. Helt til de ser en svane komme trekkende med en gralsridder. Da er det antakelig på tide å reise videre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!