Campingliv

MOLDEJAZZ (Dagbladet.no): Hvor kult er det egentlig å bo i telt? Dagbladet.no har besøkt jazzcampen i Molde. Se bildene!

3 kilometer fra Molde sentrum ligger stedet for de med lavest krav til komfort.

Og det er ikke som på Quart her, vi er på vestlandet. Det blåser surt og regner til og med litt innimellom. På jazzcampen er det likevel nesten 300 telt nå.

Gjørmebad

Pia Kirsebom (24) og Helge Homb (27) kom i går. Da havnet de midt i gjørmedumpa på området, og måtte ha hjelp av Viking for å få bilen opp.

- Da var vi litt forbanna, forteller Helge, for det var ingen som sa i fra, selv om flere hadde gjort det samme før oss. Nå sier vi i fra til de nye, så det skjer ikke igjen.

Etterpå ble det gjort godt igjen. De møtte andre hyggelige jazzcampere som ba dem på middag med selvtrukket og selvrøyket fisk fra sjøen utenfor campen.

- Det er nesten for lite bråk her, mener Helge.
- Det skal jo være liv på en jazzcamp. Ellers er de to fornøyde med forholdene, men så har de jo bobil også.

Teltet holder regnet ute

Trine Marie Gjertsen (26) og Kyrre Fredriksen (24) sover i det nyinnkjøpte teltet til Kyrre.

- Han var kjempenervøs da det begynte å regne den første dagen. Det trommet på telttaket, men duken holder stand, forteller Trine, som lurer litt på hvordan det går med de som har gamle vrak av noen telt.

De har lagt seg på det rolige området, her skal det være stille 23.00. - Vi er her for musikkens skyld, og er mest i byen, når vi kommer hit vil vi ha det rolig.

Pat Metheny er Kyrres store helt, og han har dratt hit nesten bare på grunn av han. Og selvfølgelig har han fått med seg flere konserter med gitarguden allerede.

- Det er dårlig at det ikke er dusj her, mener paret.

- Vi må traske helt til Idrettens Hus for å dusje, og det er inne i byen. Festivalbussen er det dessuten umulig å skjønne når går. Men ellers er de fornøyd med de santitære forholdene:

- Alltid rent på doene, og fire speil på jentebadet, også er det billig, 60 kroner natta, skryter Trine.

18-åringer på tur

I uro-området finner vi en gjeng på 14 gutter fra Hareid. De vil feste og derfor bor de i denne delen av campen. Det er lov å drikke her, og det trenger ikke å være rolig før 4 på natta.

- Vi er her for musikken, ler guttene, men vi har mistanke om at det også er andre ting som lokker. De skal nemlig bare se en konsert, det er Erykah Badu i morgen.

- Det er for dyrt, mener guttene, som har gått på noen av gratiskonsertene i sentrum.

- Vi har forspill og nachspill her, og henger i byen ellers. Teltet er eldgammelt og skjeivt, men de har ikke fått testet det skikkelig ennå:

- Vi kom i går, og det har ikke vært noe regn ennå.

De har heller ikke blitt kjent med så mange damer ennå: - Vi møtte noen på campen i går, men de dro i dag, sukker guttene.

Teltvante festivalfolk

Anette Mathisen, Torgeir Larssen og Erlend Malde koker trøndersodd i nyinnkjøpt primus. De bor også i uro-området, men det bekymrer dem ikke.

- Tre kilometer til nærmeste dusj er langt, men vi savner heller ikke den kalde dusjen som var her i fjor.

Østerriker på sykkelferie

Marco Tauber fra Østerrike har syklet på en gammel tregirssykkel fra Stockholm, via Oslo, innom Quarten, Stavanger og Bergen før han kom til Molde.

- Campinglivet i Norge er for strengt, mener han. Man kan ikke spille høy musikk, ikke tenne opp bål og folk er redde for å ta seg en øl.

Marco skal sykle videre til Nord-Norge, men innrømmer at han synes det er langt.

Få problemer på campen

Funksjonærfolket forteller om få problemer på campen.

- Vi har 285 betalende telt til nå. Det er mindre enn i fjor, da måtte vi avvise folk på slutten av uka. Det pleier å være 1000-1300 personer innom på en uke. Men det kommer flere nå snart, mot helga, sier en av campinglederne, Ola Botten.

Han forteller om få problemer, bortsett fra litt bråk og fyll, men det er det nesten ikke verdt å nevne.

Og hvorfor er det ikke dusj?

- Det er praktisk vanskelig og for dyrt å sette opp et dusjanlegg som skal ha kapasitet for 1000 personer her, forteller han.

Toaletter har de i hvert fall.

Og det er bra Molde har en festivalcamp, for på de andre overnattingsstedene er det fullt.

<B>TELT I TELT:</B> Nå er det nesten 300 telt på jazzcampen, og til helga blir det kanskje fullt.
<B>HAVNET I GJØRMEDUMPA:</B> Pia Kirsebom (24) og Helge Homb (27) kom i går. Da kjørte de seg fast i gjørma, og måtte ha hjelp fra Viking. Nå er de fornøyde med campinglivet igjen.
<B>NYTT TELT:</B> Trine Marie Gjertsen (26) og Kyrre Fredriksen (24) har nytt telt, som foreløpig holder regnet ute. De sover godt, men det er litt klamt.
<B>BRA SMINKEFORHOLD:</B> Trine er fornøyd med fire speil på jentedoen, mot bare ett på guttedo. Dusjen savner hun imidlertid.
<B>KAN BRÅKE TIL FIRE:</B> Gutta fra Hareid har et gammelt 70-tallstelt. De er rundt 18-år hele gjengen, og ganske interessert i å feste. Derfor bor de på festivalcampens urolige område. Fra venstre: Kim Tony, Marius, Stian, Robert, Lars, Ørjan, Bertil og Anders.
<B>GAMMELT TELT:</B> Holder dette teltet regnet ute? Det vet vi ikke ennå, for det har ikke vært noe nedbør siden det ble satt opp i går. Guttene fra Hareid er positive.
<B>TELTVANT:</B> Til og med et anstendig måltid kan man få laget seg i teltet. Denne gjengen koker sodd på nyinnkjøpt primus.
<B>MARCO SYKLER GJENNOM NORGE:</B> Han har bare tre gir og det er litt langt. Dessuten er reglene alt for strenge på festivalcampen, mener Marco fra Østerrike, som snart stikker til Nord-Norge. På sykkel.