HVERVENBUKTA 1956: Geir Svardal er nå ute med ei bok om campingturismens historie som tar for seg tomannstelt, fortelt, campingvogner, Lillebror-hengere, grilldresser og bobiler. Foto: Dagbladet.
HVERVENBUKTA 1956: Geir Svardal er nå ute med ei bok om campingturismens historie som tar for seg tomannstelt, fortelt, campingvogner, Lillebror-hengere, grilldresser og bobiler. Foto: Dagbladet.Vis mer

Da Norge teltet:

Campinglivet - før og nå

Ingen vet nøyaktig når vi begynte med camping. For hva er nå egentlig camping?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Uttrykket har basis i det engelske ordet for «leir» –«camp». Og de fleste av oss forbinder vel ordet med campingplasser, som frem til 60-tallet gjerne ble kalt leirplasser. I Europa var England foregangslandet, og lenge ledende, både hva camping og caravanproduksjon angår. Til og begynne med var det ikke vanlige arbeidsfolk, men de velbeslåtte og eventyrlystne, som ga seg campinglivet i vold. De så på det å overnatte i telt som friluftsrelatert sport. Folk flest hadde overhodet ikke noe forhold til camping, og så på rikingene i telt med undring. For hvorfor skulle man gi slipp på sin myke seng for å fryse under et fuktig ullteppe ute i naturen?

Men da camping for alvor begynte å bli et tema i furet værbitt på slutten av 1920-tallet, var det ikke eventyrlystne generaler og grosserere som kjøpte eller sydde seg eget telt. Tvert i mot - i tillegg til fremsynte bønder med teltvennlig utmark, var det arbeiderbevegelsen som først tok tak i fenomenet. Camping var billig sammenlignet med andre ferieformer, og vanlige arbeidstakere fikk stadig mere fritid. Arbeiderpartiet snakket derfor varmt om camping som arbeidernes friminutt fra lange, monotone arbeidsdager.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn