Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Da Norge teltet:

Campinglivet - før og nå

Ingen vet nøyaktig når vi begynte med camping. For hva er nå egentlig camping?

HVERVENBUKTA 1956: Geir Svardal er nå ute med ei bok om campingturismens historie som tar for seg tomannstelt, fortelt, campingvogner, Lillebror-hengere, grilldresser og bobiler. Foto: Dagbladet.
HVERVENBUKTA 1956: Geir Svardal er nå ute med ei bok om campingturismens historie som tar for seg tomannstelt, fortelt, campingvogner, Lillebror-hengere, grilldresser og bobiler. Foto: Dagbladet. Vis mer

Uttrykket har basis i det engelske ordet for «leir» –«camp». Og de fleste av oss forbinder vel ordet med campingplasser, som frem til 60-tallet gjerne ble kalt leirplasser. I Europa var England foregangslandet, og lenge ledende, både hva camping og caravanproduksjon angår. Til og begynne med var det ikke vanlige arbeidsfolk, men de velbeslåtte og eventyrlystne, som ga seg campinglivet i vold. De så på det å overnatte i telt som friluftsrelatert sport. Folk flest hadde overhodet ikke noe forhold til camping, og så på rikingene i telt med undring. For hvorfor skulle man gi slipp på sin myke seng for å fryse under et fuktig ullteppe ute i naturen?

Men da camping for alvor begynte å bli et tema i furet værbitt på slutten av 1920-tallet, var det ikke eventyrlystne generaler og grosserere som kjøpte eller sydde seg eget telt. Tvert i mot - i tillegg til fremsynte bønder med teltvennlig utmark, var det arbeiderbevegelsen som først tok tak i fenomenet. Camping var billig sammenlignet med andre ferieformer, og vanlige arbeidstakere fikk stadig mere fritid. Arbeiderpartiet snakket derfor varmt om camping som arbeidernes friminutt fra lange, monotone arbeidsdager.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

Les Dagbladet Pluss til over påsken for bare 1 krone.

3 MÅNEDER*

HELGEKUPP

1 kr

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

KJØP 3 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER* 1 kr 3 måneder. Fornyes automatisk til 249,-/kvartal

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (249,-/3 måneder) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 UKE

55 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr uke. Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

6 MÅNEDER

449 kr

(Fornyes automatisk til 449,-/6 måneder)

KJØP 6 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr 6 måneder. Fornyes automatisk til 449,-/6 måneder

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (249,-/kvartal). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Øvrige abonnement fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?