KONTROVERSIELT: Da Röyksopp og Anneli Drecker spilte på Øyafestivalen i 2009, hadde hun på seg fjærpryd. Det hadde den Canadiske festivalen Bass Coast nektet. Foto: NTB Scanpix
KONTROVERSIELT: Da Röyksopp og Anneli Drecker spilte på Øyafestivalen i 2009, hadde hun på seg fjærpryd. Det hadde den Canadiske festivalen Bass Coast nektet. Foto: NTB ScanpixVis mer

Canadisk festival forbyr indianerfjærpryd

- Urbefolkningens syn på saken betyr mest for oss.

Den canadiske musikkfestivalen Bass Coast har sett seg lei på at publikum og artister bruker indianerfjærpryd under festivalen og har nå bestemt seg for å forby praksisen, skriver The Guardian.  

- Vi skjønner hvorfor folk føler seg tiltrukket av hodeplagget. Det ser fantastisk ut. Men den spirituelle, den kulturelle og den estetiske verdien kan ikke skilles fra hverandre, sier festivalen i en pressemelding. 

- Bass Coast arrangeres på land som er viktig for urbefolkningen og det er deres syn på saken som betyr mest for oss, skriver festivalen som arrangeres i Nicola Valley, hvor det er flere urbefolkningreservater. 

Sparket trommeslager Fjerprydkontroverser har blusset opp i det siste.

Både Pharell Williams og Wayne Coyne fra Flaming Lips har sett seg nødt til å beklage at de har brukt hodelpagget. Coyne endte til og med opp med å avskjedige trommeslageren i Flaming Lips på grunn av en krangel om hvorvidt hodeplagget var fornærmende.

På festivaler for elektronisk dansemusikk har det ifølge The Guardian blitt vanligere og vanligere se publikum bruke fjærpryden.

- Ser fjærpryden mer og mer En av headlinerne på Bass Coast, Tribe Called Red, har tidligere kritisert bruken i et intervju med Huffington Post.

- Vi ser dem mer og mer på konsertene våre, dessverre, sier Ian Campeau, som mener at bruken av hodeplagget skaper et galt inntrykk av urbefolkningen. 

- Det frarøver urbefolkningen sin egenart og identitet. I stedet for å gjenkjenne de ulike stammene og opphavene, maler det opp alle som «indianere». I tillegg skaper det et inntrykk av at vi er et fenomen fra fortiden, sier han. 

- Jeg har til gode å se noen som faktisk har denne bakgrunnen bruke falske fjærpryder og krigsmaling på konserter.