KOMMENTARER

Candy Crush-avhengig

Et problematisk forhold til rusmidler.

MATCH: Klarer du la være å spille? Foto: TERESA DAPP / DPA
MATCH: Klarer du la være å spille? Foto: TERESA DAPP / DPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Stadig er det nye saker om et barn som har fått tak i mammas passord eller pappas konto og har kjøpt stjerner eller smurfebær, for mange tusen kroner. Hvordan er det mulig å selge falsk valuta i et spill for tusenlapper om gangen? Kan det egentlig være noe annet enn svindel rettet mot barn?

Selv som dreven dataspiller og forsvarer av mediet som legitimt tidsfordriv ser jeg på mitt mobilspillbruk med en viss skepsis. Der et kontrollert forbruk av Warcraft og noen indie-spill av bybyggetypen er litt som å ha et bevisst forhold til rødvin til maten, er disse mobil eller nettleserspillene under paraplyen «free to play» et helt annet rusmiddel, med helt annen bruk. Noe du tar med deg på do i smug for å overleve jobbdagen, for å si det sånn.

Free to play betyr gratis å spille. Men de burde ikke hett det. For om du vil spille de spillene må du betale. Triksene som brukes for å få deg til å gi dem penger er så enkle og så vanskelige.

Tror du det er tilfeldig at du får en liten startsum med spillvalutaen inni spillet når du starter? De er der for å lære deg at det er praktisk å handle ekstra liv eller flere nivåer. Det er heller ikke tilfeldig at du må kjøpe spillvalutaen, det gjør at det ikke føles ut som ekte penger når du bruker dem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.