DEBATT

Debatt: Cannabis som medisin

Cannabis, et tryggere alternativ

Et skifte fra rus- eller medikamentbruk til cannabis bør framelskes, som et folkehelsetiltak.

OPIOIDER ELLER CANNABIS? Pasienter tvinges til uholdbare løsninger for å erverve medisinsk cannabis. De forskjellsbehandles også fra lege til spesialist, og mellom sykehusavdelinger, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
OPIOIDER ELLER CANNABIS? Pasienter tvinges til uholdbare løsninger for å erverve medisinsk cannabis. De forskjellsbehandles også fra lege til spesialist, og mellom sykehusavdelinger, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 19. september påpeker Pernille Huseby fra Actis at man ikke kan sette to streker under svar, men forskning som kartlegger cannabis virkning på opioid-dødelighet, forskriving og substitusjon lagt fram i Dagbladet 31. august, viser at strengt regulert, men økt tilgjengelig legal cannabis reduserer opioidrelatert problematikk.

Huseby bringer fram to studier fra USA som sår tvil om optimismen. Der den første viste til nedgang i opioid overdosedødelighet, viste en replikastudie til oppgang, men replikaen tar ikke høyde for en eksplosiv økt overdosedødelighet knyttet til opioidet fentanyl i en utvidet studieperiode.

En fersk studie har, ved å eliminere alternativt påvirkende faktorer som fentanyltilgang, funnet de mest representative statene hvor man kan vise til en årsakssammenheng mellom bredere tilgjengelig legal rekreasjons- og medisinsk cannabis og en tredjedels nedgang i opioid overdosedødelighet.

Jeg viste i Dagbladet at økt aksess er avgjørende for om cannabis skal få positiv innvirkning på opioidproblemer.

I Norge er rekreasjonell cannabis forbudt, mens tilgang til medisinsk cannabis er minimal. Sativex er godkjent for blå resept-ordning, men bare for pasienter med Multippel Sklerose. Spesialist kan søke om godkjenningsfritak for medisinsk cannabis med over en prosent THC. Ved «off-label»-bruk av Sativex eller medisinsk cannabis med godkjenningsfritak, må pasienten usosialt, bære utgiftene selv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer