Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Cannabis som medisin

Cannabis, et tryggere alternativ

Et skifte fra rus- eller medikamentbruk til cannabis bør framelskes, som et folkehelsetiltak.

OPIOIDER ELLER CANNABIS? Pasienter tvinges til uholdbare løsninger for å erverve medisinsk cannabis. De forskjellsbehandles også fra lege til spesialist, og mellom sykehusavdelinger, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
OPIOIDER ELLER CANNABIS? Pasienter tvinges til uholdbare løsninger for å erverve medisinsk cannabis. De forskjellsbehandles også fra lege til spesialist, og mellom sykehusavdelinger, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

I Dagbladet 19. september påpeker Pernille Huseby fra Actis at man ikke kan sette to streker under svar, men forskning som kartlegger cannabis virkning på opioid-dødelighet, forskriving og substitusjon lagt fram i Dagbladet 31. august, viser at strengt regulert, men økt tilgjengelig legal cannabis reduserer opioidrelatert problematikk.

Huseby bringer fram to studier fra USA som sår tvil om optimismen. Der den første viste til nedgang i opioid overdosedødelighet, viste en replikastudie til oppgang, men replikaen tar ikke høyde for en eksplosiv økt overdosedødelighet knyttet til opioidet fentanyl i en utvidet studieperiode.

En fersk studie har, ved å eliminere alternativt påvirkende faktorer som fentanyltilgang, funnet de mest representative statene hvor man kan vise til en årsakssammenheng mellom bredere tilgjengelig legal rekreasjons- og medisinsk cannabis og en tredjedels nedgang i opioid overdosedødelighet.

Jeg viste i Dagbladet at økt aksess er avgjørende for om cannabis skal få positiv innvirkning på opioidproblemer.

I Norge er rekreasjonell cannabis forbudt, mens tilgang til medisinsk cannabis er minimal. Sativex er godkjent for blå resept-ordning, men bare for pasienter med Multippel Sklerose. Spesialist kan søke om godkjenningsfritak for medisinsk cannabis med over en prosent THC. Ved «off-label»-bruk av Sativex eller medisinsk cannabis med godkjenningsfritak, må pasienten usosialt, bære utgiftene selv.

Da smertepasient Remi S. Berisha greide ut for at han ikke tåler opioider og for traumer han opplever forbundet med anskaffelse, svarte helseminister Bent Høie: «Vi har lagt opp til en restriktiv praksis, … Det er legen som etter en samlet vurdering avgjør om behandling med medisinsk cannabis er den beste løsningen. Som hovedregel gjelder …, at annen behandling ikke har gitt tilstrekkelig effekt eller har gitt bivirkninger.»

At pasienter tvinges til uholdbare løsninger for å erverve medisinsk cannabis bekreftes i TV2 15. september. Pasienter forskjellsbehandles fra lege til spesialist, og mellom sykehusavdelinger.

Legers holdning til cannabismedisin kan være påvirket av det rusforsker Jørgen Bramness i NRK Ekko 01. august, mener er tidligere tiders uproporsjonerte dommedagsprofetier fordekt som cannabisopplysning. Noen reiser utenlands, mens andre blir kriminalisert gjennom illegal handel.

I FHN hører vi om pasienter med god erfaring fra selvmedisinering. De søker ikke om cannabismedisin for de frykter å måtte prøve andre farligere medikamenter som opioider, først. Ved overdoseforebygging kan cannabis være en av flere skadereduserende løsninger. Det er på høy tid pasienters selvbestemmelse vektlegges, før eksperimentering med etablerte kurer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!