DEBATT

Debatt: Cannabis

Cannabis skal fortsatt være ulovlig

Mange undersøkelser viser at cannabis har en negativ påvirkning på hjernens utvikling.

FORTSATT ULOVLIG: Rusreformen som skal legges fram før årsskiftet vil legge til grunn at bruk og besittelse av cannabis til eget bruk fortsatt skal være ulovlig, skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB Scanpix
FORTSATT ULOVLIG: Rusreformen som skal legges fram før årsskiftet vil legge til grunn at bruk og besittelse av cannabis til eget bruk fortsatt skal være ulovlig, skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Cannabis har blitt mye sterkere og dermed farligere de siste årene. Innholdet av virkestoffet THC har økt dramatisk. Samtidig har unge mennesker fått mer liberale holdninger til å prøve stoffet, og politiet melder at stadig flere unge tror cannabis er blitt lovlig. Cannabis er ikke lovlig, og det er heller ingen planer om å gjøre det lovlig.

FOLKEHELSEMINISTER: Sylvi Listhaug (Frp).
FOLKEHELSEMINISTER: Sylvi Listhaug (Frp). Vis mer

I flere år har ungdommens rusbruk blitt redusert, og snakkisen har vært at ungdommen har blitt mer «skikkelig». Men nå melder forskerne ved NOVA, som står bak Ungdata- undersøkelsene, at den såkalte «skikkelighetstrenden» blant unge har snudd. Det handler blant annet om cannabis.

Årets tall viser at det har vært en økning både i andelen som har prøvd slike stoffer og i andelen som har blitt tilbudt hasj eller marihuana. Særlig blant gutter på videregående skole har det vært en økning, men også blant ungdomsskoleelever. Deretter øker det markant med alder, viser tall fra Ungdata.

På slutten av videregående har 25 prosent av guttene og 13 prosent av jentene prøvd hasj eller marihuana i løpet av det siste året. Nesten halvparten av guttene på videregående har blitt tilbudt cannabis minst én gang i løpet av det siste året.

Unge som prøver illegale rusmidler har krysset en ekstra grense.

Samtidig har cannabisen blitt mye sterkere. Målinger KRIPOS har gjort av beslag viser at det har vært en økning av virkestoffet THC fra rundt ti prosent i 2010 til over 30 prosent i første halvår i år.

Høyere nivå av THC gir sterkere rus og økt risiko for skader og avhengighet.

Det er viktig å nå ut med informasjon til unge og foreldrene deres om at unge mennesker som bruker cannabis – særlig de som bruker det regelmessig – øker risikoen for psykiske lidelser og skader i hjernen i form av svekket hukommelse og evne til læring.

Jevnlig bruk av cannabis øker faren for rusutløst psykose, utvikling av bipolar lidelse, depresjon, angst og svekkede kognitive funksjoner. Mange undersøkelser viser at cannabis har en negativ påvirkning på hjernens utvikling.

Nylig leste jeg hvordan en pappa opplevde sønnens hasjbruk. Det gjorde inntrykk.

«Vi gjennomgikk ett års mareritt der vår sønn visnet mer og mer bort. Nesten hele skoleåret ble ødelagt. Han sliter fremdeles på skolen fordi hullene er så store. Røykingen har skadet hjernen hans, hukommelsen er redusert.»

«Før prøvde folk å skjule det hvis de røyket hasj. Nå er det mer normalisert. Det har på en måte blitt kult.»

Når 19 år gamle jenter kommer med sånne uttalelser, blir jeg bekymret. Politiet i Asker og Bærum advarer om at tenåringer tror cannabis har blitt lovlig, og at den sosiale aksepten for bruk av cannabis er høy.

Som folkehelseminister blir jeg bekymret av denne situasjonen. Holdningsendringen i kombinasjon med at cannabisen har blitt farligere, at flere prøver og at mange anser det som nærmest risikofritt å bruke cannabis, er veldig urovekkende.

Det oppstår et paradoks: Mens cannabisbruk er blitt mer risikofylt, tenker færre enn tidligere at det er risiko forbundet med å bruke det.

Dette kaller forskerne «cannabisparadokset».

Av de illegale stoffene er cannabis det desidert mest brukte stoffet. Å røyke hasj eller marihuana er fortsatt den vanligste måten å innta stoffet på, men legaliseringen i flere delstater i USA har ført til at en rekke nye produkter - kaker, godterier, brus - blir tilsatt cannabis.

De nye cannabisproduktene finnes ikke bare i USA. Tolletaten melder at de fleste narkotikabeslag i 2018 ble gjort i postforsendelser, og ofte er det narkotika-godteri som beslaglegges. Mange av de nye produktene har svært høye nivåer av THC. Det er bekymringsfullt.

Cannabis selges også på nye måter, på internett, Snapchat, Facebook og Instagram. Det gjør at det er lettere å få tak i stoffet. I tillegg har prisen gått ned. Justert for THC-nivå og generell prisstigning, har prisen blitt mer enn halvert siden 2010, ifølge «Cannabisboka» av forskerne Anne Line Bretteville-Jensen og Jørgen G. Bramness.

Økt tilgjengelighet, nye og «spennende» produkter, alternative inntaksmåter og lavere priser gjør at det er grunn til å frykte en ytterligere økning.

Derfor må vi ta grep og sørge for at folk har god og riktig informasjon om risikoen ved å bruke cannabis og andre narkotiske stoffer. Vi vet nå at foredling har ført til at cannabisen har et mye høyere innhold av THC enn tidligere. Denne informasjonen må nå ut til ungdom og foreldre. Derfor har vi blant annet bedt Helsedirektoratet om å sikre oppdatert og styrket kommunikasjon om cannabis og stoffets skadevirkninger. Dette jobber de med, og en kampanje kommer på nyåret.

Cannabis er ulovlig og skal fortsette å være det. Rusreformen som skal legges fram før årsskiftet vil legge til grunn at bruk og besittelse av cannabis til eget bruk fortsatt skal være ulovlig. Forskjellen er at man vil få tilbud om hjelp istedenfor straff. Selv om cannabis ikke er det mest skadelige rusmiddelet, er det heller ikke uskyldig helsekost. Å bruke cannabis medfører utvilsomt risiko, og jo sterkere stoffet er og til oftere det brukes, jo større er risikoen for helseskade. I tillegg til informasjon fra myndighetene, må vi som voksne og foreldre derfor sette grenser for ungdommene våre.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer