Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Filmfestivalen i Cannes

Cannes: Gnisning mellom Will Smith og Pedro Almodóvar

Årets debatt er om filmer som er laget for strømming skal få lov å delta på verdens viktigste filmfestival.

SMILTE TIL FOTOGRAFENE: Men Pedro Almodòvar og Will Smith har smått ulikt syn på hvorvidt kinofilmen bør beskyttes mot Netflix-filmen. Foto: Anne-Christine Pouloulat / AFP / Scanpix.
SMILTE TIL FOTOGRAFENE: Men Pedro Almodòvar og Will Smith har smått ulikt syn på hvorvidt kinofilmen bør beskyttes mot Netflix-filmen. Foto: Anne-Christine Pouloulat / AFP / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CANNES (Dagbladet): - Jeg hadde planer om å være sexy, men det gikk rett ut av vinduet i dag, tøyset Will Smith.

- Ettersom jeg skal se to eller tre filmer om dagen tror jeg jeg må satse på komfort heretter.

Den amerikanske filmstjernen sitter i årets jury i filmfestivalen i Cannes, som starter i dag, og stilte til møte med pressen i skjorte og vest — noe han ifølge seg selv angret under fotoshooten i 26 graders solskinn. Juryformann og filmskaper Pedro Almodóvar stilte i hatt, skjorte og jakke i et mangfold av farger og syntes ikke å være plaget av solskinnet. De to hadde også litt forskjellige syn på den store debatten under årets festival: Hvorvidt festivalen bør omfavne filmer som er laget av strømmegiganter for Netflix, og først og fremst for mindre skjermer.

Forsvarer kinofilmen

- Digitale plattformer er berikende, men de bør ikke gå på bekostning av eksisterende kunstformer som kinofilmen, sa Almodóvar.

- De bør ikke endre tilbudet til publikum. Jeg tror den eneste løsningen er at den nye formene aksepterer og underkaster seg det eksisterende regelverket. Og jeg tror det er den eneste måten fordi jeg personlig ikke kan forestille meg at gullpalmen skal kunne gå til en film som ikke kan sees på det store lerretet.

Utsagnet kommer etter en lengre krangel mellom filmfestivalen og Netflix. Festivalen har to filmer i hovedkonkurransen som finansieres og distribueres av Netflix — «The Meyerowitz Stories» og «Okja», av anerkjente filmskapere som Noah Baumbach og Bong Joon-ho — og viser også episoder fra de nye sesongene av «Twin Peaks» og «Top of the Lake». Men Netflix ville ikke gi et uforbeholdent ja til å vise filmene på kino i Frankrike, og festivalledelsen har svart med å endre regelverket: Til neste år vil det være umulig å delta i konkurransen i Cannes for filmer som ikke vil vises på kino. Avgjørelsen blir sett på som et grep for å beskytte kinofilmen og en strak langfinger til Netflix.

Juryformann Almodóvar la seg på festivalens linje, selv om han ikke ville kritisere strømmetjenestene.

- Jeg er åpen for å feire nye medier og nye muligheter, sa han.

- Men jeg vil slåss så lenge jeg lever for å bevare muligheten for å bli hypnotisert av det store lerretet. Første gang du ser en film tror jeg måten du ser den på er avgjørende. Det skulle ikke være på en skjerm som er mindre en stolen du sitter på, og det skulle ikke være en del av hverdagens gjøremål. Du skal føle deg liten og ydmyk foran det store lerretet.

- Barna mine går på kino

Jurymedlem Will Smith ville gjerne legge til noen ord etter juryformannens erklæring.

- Jeg har en sekstenåring og en attenåring og en 24-åring hjemme, og de går på kino to ganger i uken, og de ser på Netflix, sa han, med henvisning til de tre barna sine.

- Hjemme hos meg er det ingen konflikt mellom å gå på kino og se på Netflix. Barna mine går på kino for å føle seg ydmyke, og så er det andre filmer de ser hjemme, og det er to forskjellige former for underholdning. I mitt hjem har Netflix vært en velsignelse fordi det får barna til å se filmer de ellers ikke ville sett, og som ikke går på kino noe sted nær dem. Det har utvidet den globale forståelsen deres.

En side av saken er at Smiths nye film, fantasythrilleren «Bright», er produsert av Netflix og vil ha premiere på strømmetjenesten i desember.