Cannes-juryen stjal showet

Det var stjernetett fra første dag i Cannes. Toni Morrison og Salma Hayek ved samme bord - det blir oppstyr av sånt.

CANNES (Dagbladet): I flere dager allerede har kikkerne i hopetall summet rundt utenfor festivalpalasset for å få sine sekunder av stjernene. I går kveld fikk de sin belønning, ved åpningen av den 58. filmfestivalen i Cannes. Åpningsfilmen i år er den franske «Lemming» («Lemen»), som er Dominik Molls tredje film.

Beæret

Det var likevel presentasjonen av juryen som krevde de spisseste albuene på pressetreffet. Juryen som skal bedømme hovedprogrammet på 16 filmer, blir i år ledet av filmskaperen Emir Kusturica. Han er en av de få som har vunnet Gullpalmen to ganger, i 1985 og 1995. Tallmagien ser ut til å virke for serberen.

En høyst sammensatt forsamling utgjør juryen sammen med ham. Størst applaus fikk utvilsomt den amerikanske nobelprisvinneren Toni Morrison.

-  Jeg ble beæret over denne forespørselen. Jeg tror jeg kan bidra med entusiasme og en ufeilbarlig smak, sa den legendariske forfatteren på spørsmål om hvordan hun ser på juryvervet.

-  Jeg har en bred smak og gikk ofte på kino i tidligere tider. Nå blir det dessverre ikke så mye tid til det på grunn av en tett timeplan.

Udemokratisk

Ved siden av Morrison satt Salma Hayek og blomstret; hennes skjønnhet ble bare overgått av indiske Nandita Das på podiet.

Das har gjort over 25 filmer i hjemlandet og har vunnet en rekke priser. Men hun har også høstet anerkjennelse for sitt brede sosialpolitiske engasjement, blant annet som aktivist i organisasjonen Human Rights. Den tredje skuespilleren i årets jury er spanske Javier Bardem, kjent blant annet fra Pedro Almodsvars «High Heels». Regissørene utenom Kusturica er representert ved John Woo, Agnès Varda, Benoit Jacquot og nylig Norges-aktuelle Fatih Akin.

Kustarica kunne love de frammøtte at juryarbeidet i år ikke vil stå i demokratiets tegn.

-  Demokrati blir det ikke. Jeg håper likevel vi kan få noen fine dager sammen - uten noen patetiske avgjørelser.

Estetikk

Så var turen kommet til en av Cannes-klassikerne: presserepresentanten fra Kina som ønsket å vite hva panelet synes om filmutviklingen i folkerepublikken. Da det bare kom uklare svar fra de ni utvalgte, fortsatte Kusturica i stedet med å fortelle om sin visjon som juryleder.

-  Personlig vil jeg vektlegge det estetiske ved årets filmer. Med estetisk mener jeg historier som kommer fra hjertet. Vi tar individuelle avgjørelser i juryen, men vi skal ikke ta hensyn til box office-filmer (salgssuksesser). Vi vil prøve å ta vare på verdigheten.

-  Så estetikken er tilbake nå, etter at Michael Moore vant Gullpalmen i fjor? undret en kanadisk journalist.

-  Det var veldig estetisk at Michael Moore vant i fjor. Estetikk handler også om moral, sa Kusturica.

Og et av de siste ordene gikk til Bergensavisen, som ønsket en norsk link med Salma Hayek. Hun har nylig avsluttet innspillingen av filmen «Bandidas» i Mexico med de norske regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg. Om det var forvirrende å være del i en samproduksjon med aktører fra mange land?

-  Yes!

-  Why?

-  Fordi alle snakket ulikt språk. Men det var spennende. Det burde bli mer av dette i internasjonal filmproduksjon.

Jo da. Så var det ut i sola igjen.

PÅ PLASS I CANNES: Juryens leder Emir Kusturica (nummer to fra venstre) poserer med sine jurymedlemmer skuespillerne (fra venstre) Nandita Das, Salma Hayek og forfatteren Toni Morrison.