Capotes unge sommerflørt

Les ukas bokanmeldelser.

BOK: 20 år etter at 59-åringen Truman Capote døde i en villa i Los Angeles, sterkt svekket av et hardt liv, ble noe høyst uvanlig lagt ut for salg hos Sotheby’s i New York City. Det viste seg å være et bokmanus Capote hadde påbegynt som tenåring, men siden lagt bort og bestemt å sette ut på gata en gang han skulle flytte.

Men husets vaktmester hadde tatt vare på det, og femti år seinere så en slektning sitt snitt til å tjene penger på de avlagte papirene etter en av USAs betydeligste 1900-tallsforfattere. Fram til det dukket opp hos auksjonshuset, hadde den upubliserte romanen bare vært kjent fra Capotes brev. Historien endte med at manuskriptet kom i New York Public Librarys eie, og ble bestemt utgitt som bok av advokaten som bestyrer Capotes legat.

Prisverdig

I 2005 utkom den korte romanen «Summer Crossing» i USA. Nå utgis boka av lille Arneberg Forlag, som tidligere har sendt ut «Med kaldt blod» på norsk. Neste år planlegger forlaget å utgi romanen som hittil har vært regnet som Capotes debut, «Other Voices, Other Rooms». Det er en prisverdig innsats for et meget leseverdig forfatterskap som de siste åra har fått betydelig drahjelp av ikke mindre enn to kinofilmer, og for en kulturhistorisk skikkelse hvis dramatiske livshistorie spant fra de prominente sosiale begivenhetene Capote elsket så høyt, til en ensom, vanskelig alderdom preget av mange drinker og få bokutgivelser.

Klasse

«Sommeroverfart» handler om den unge overklassejenta Grady McNeil, som blir igjen i den store Fifth Avenue-leiligheten når hennes rike foreldre drar på sommerferie til Europa. Grady er en sammensatt, interessant karakter: Robust og sårbar, dristig og eventyrlysten, men samtidig hemmet av sin klasses konvensjoner.

«Folk pleide å se på henne, noen fordi hun så ut som den interessante unge personen på en fest, som man gjerne ville bli presentert for, andre fordi de visste at hun var Grady McNeil, datteren av en betydningsfull mann.

Det var noen som holdt blikket festet på henne av en annen grunn: Og det var fordi de i hennes aura av egensindig og privilegert fortryllelse fornemmet at hun var en pike som det ville skje noe med,» skriver Capote.

Capotes unge sommerflørt

New York City

Når foreldrene hennes går ombord i båten, legger Grady ut på sin egen sommeroverfart, som skal handle om den unge, jødiske arbeiderklassegutten Clyde Manzer. Grady og Clyde er et par som er dødsdømt fra første øyeblikk: Han fra en fattig, trangbodd Brooklyn-storfamilie, hun med Wall Street-rikdom, upåklagelige forbindelser og utallige vakre rom på Upper East Side. Det ender da også både dramatisk og mørkt.

Forholdet mellom Grady og Clyde, og byen de beveger seg i, er skildret i en intens, billedrik stil som er et forvarsel om den mer komplekse «Other Voices, Other Rooms», som i sin mørke atmosfære av sydstatsgotikk er en roman full av mysterier. Men Capotes sans for humor og talende bilder og sammenlikninger er velutviklet allerede i «Sommeroverfart»: «Komedie stemt i moll er den uflidde løvinnen som ligger henslengt i cellen sin som en filmdronning fra stumfilmens dager; og et stort klosset syn er hennes make der han ligger og myser mot de besøkende som om han kunne trenge et par bifokale briller,» skriver han om det unge parets besøk i Central Park Zoo. For «Sommeroverfart» er, i likhet med «Breakfast at Tiffany’s», først og fremst en roman om New York City og byens egenartede atmosfære og landskap, både geografisk og klassemessig.

Ung sjarm

Den hemmelighetsfulle Holly Golightly drømmer om de finere ting i livet som New York er så rik på – Grady McNeil har dem, men er ikke tilfreds. Begge de egenrådige kvinneskikkelsene vitner også om den utpreget urbane Capotes uslokkelige appetitt på storbyens «high society», og om hans sterke interesse for temaer som ungdom, kjærlighet og klasse.

Capote demonstrerer et velutviklet blikk for de små detaljenes store klassemessige betydning. «Sommeroverfart» mangler kanskje den uimotståelige elegansen til «Breakfast at Tiffany’s» og den besettende undergangsstemningen i «Other Voices, Other Rooms». Men det er en sjarmerende, velskrevet kortroman som forteller mye om den eminente forfatteren Truman Capote snart skal bli. Den norske oversettelsen kunne imidlertid behøvd en språkvask til.

«Fram til det dukket opp hos auksjonshuset, hadde den upubliserte romanen bare vært kjent fra Capotes brev.»

Her er ukas bokanmeldelser

LES OGSÅ: