Cappelen Damm lanserer norsk ebokhandel

Minst 100 kroner billigere enn papirbøker.

EBOK-FORFATTER: Lars Saabye Christensens bøker er blant de foreløpig 500 norske bøkene som er tilgjengelig hos Digitalbok.no
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EBOK-FORFATTER: Lars Saabye Christensens bøker er blant de foreløpig 500 norske bøkene som er tilgjengelig hos Digitalbok.no Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Nå kan du kjøpe de siste bøkene til Lars Saabye Christensen, Torgrim Eggen, Frid Ingulstad og hundrevis av andre norske forfattere - som ebøker.

Det er forlaget Cappelen Damm som har valgt å tjuvstarte den lenge etterlyste norske eboksatsingen.

TJUVSTARTER: F.v. Utviklingsansvarlig i Digitalbok Eddy Robertsen, direktør i Cappelen Damm Øistein Wahl og administrerende direktør i Cappelen Damm Tom Harald Jensen informerte om det norske ebokslippet på et pressemøte i dag. Foto: MARIE L. KLEVE
TJUVSTARTER: F.v. Utviklingsansvarlig i Digitalbok Eddy Robertsen, direktør i Cappelen Damm Øistein Wahl og administrerende direktør i Cappelen Damm Tom Harald Jensen informerte om det norske ebokslippet på et pressemøte i dag. Foto: MARIE L. KLEVE Vis mer

På et pressemøte i dag fortalte Cappelen Damm at de nå lanserer alle sine nye - og en rekke eldre - titler innenfor skjønnlitteratur og dokumentar som ebøker.

500 norske bøker
Totalt 500 norskspråklige ebøker er allerede tilgjengelige gjennom forlagets egen nettbokhandel Digitalbok.no. Flere nye norske bøker legges ut for salg fortløpende. I tillegg tilbyr bokhandelen også over 30 000 engelskspråklige ebøker.

Digitalbok.no har lenge eksistert som et prøveprosjekt med eldre ebøker - såkalt backlist, men nå lanseres bokhandelen for alvor.

PÅ IPAD: Apples lesebrett iPad er like om hjørnet i Norge, men mange nordmenn har allerede skaffet seg lesebrettet i utlandet. Ebøkene fra Digitalbok.no kan leses på iPad ved hjelp av programmet Bluefire Reader. Foto: SCANPIX /AP Photo/Marcio Jose Sanchez
PÅ IPAD: Apples lesebrett iPad er like om hjørnet i Norge, men mange nordmenn har allerede skaffet seg lesebrettet i utlandet. Ebøkene fra Digitalbok.no kan leses på iPad ved hjelp av programmet Bluefire Reader. Foto: SCANPIX /AP Photo/Marcio Jose Sanchez Vis mer

- Vi har gått svangre med ebøker ganske lenge, og nå er tiden inne for å satse for fullt. Vi vil ikke vente på Den Norske Bokdatabasen, sier Cappelen Damm-direktør Øistein Wahl.

Den Norske Bokdatabasen (DNB) er navnet på den norske ebokløsningen, som har blitt utsatt flere ganger og nå har 1. april 2011 som foreløpig lanseringsdato. Der skal alle norske bøker gjøres tilgjengelig for de ulike bokhandlene.

249 kroner
Enn så lenge er det bare Cappelen Damms egne bøker som er tilgjengelige gjennom Digitalbok.no, men de håper å få med flere forlag på «tjuvstarten» så fort som mulig. Blant Cappelen Damms mange forfattere er, foruten de allerede nevnte, blant andre Vigdis Hjorth, Ingvar Ambjørnsen, Gert Nygårdshaug, Erlend Loe, Erik Fosnes Hansen og Karin Fossum.

EBOKFORFATTER: Seriedronningen Frid Ingulstad er blant de første norske forfatterne som er tilgjengelige i ebokhandelen.
Foto: Anders Grønneberg
EBOKFORFATTER: Seriedronningen Frid Ingulstad er blant de første norske forfatterne som er tilgjengelige i ebokhandelen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Ebøkene får en fastpris som forlaget selv har fastsatt, som er i overkant av 100 kroner lavere enn for trykte bøker. En innbundet bok til 369 kroner vil koste 249 som ebok, inkludert moms. Når året med fastpris er omme, vil ebøkene koste omtrent det samme som pocketbøker, avhengig av hvilken pris bokhandlene vil legge seg på.

På iPad
Når DNB lanseres, vil Cappelen Damm også forhandle med andre nettbokhandler om salg av bøkene. De har bestemt seg for å begrense bokhandlenes avanse på bøkene til 20 prosent. Til sammenligning krever Apples iBooks og nettbokhandelen Amazon 30 prosent avanse for ebøkene de selger, mens vanlige bokhandler kan få opptil 50 prosent for salg av trykte bøker.

- Vi mener det er tilstrekkelig med 20 prosent for ebøker. Vanlige nettbokhandler har jo 15 prosent i utgifter bare til transport av trykte bøker. Der sparer eboka mange utgifter, sier Wahl.

PÅ EBOK: Vigdis Hjorths bøker blir også tilgjengelige i nettbokhandelen. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
PÅ EBOK: Vigdis Hjorths bøker blir også tilgjengelige i nettbokhandelen. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer

Bøkene hos Digitalbok.no kan leses på flere ulike lesebrett, PC, iPhone og iPad, men ikke på Amazons lesebrett Kindle. Sistnevnte godtar ikke krypteringen Cappelen Damm har valgt for bøkene. Skal de leses på iPad, må du laste ned programmet Bluefire Reader først.

Norske lesere får snart flere ebøker å velge mellom. I forrige uke ble det kjent at en norsk lansering av Apples iBookstore er like om hjørnet. I går ble det kjent at fem norske forlag har inngått avtale med Apples norske agent eBokNorden: Vega, Vendetta, Font, Silke og Norsk Fakta Forlag.