SENSURERT: Cappelen Damm ville endre deler av Langelands tekst når den skulle brukes som leseprøve for 10. klassinger. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SENSURERT: Cappelen Damm ville endre deler av Langelands tekst når den skulle brukes som leseprøve for 10. klassinger. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Cappelen Damm legger seg paddeflate etter sensurtabbe

Henrik Langelands banning ble for sterkt for forlaget.

«Fy faen jeg visste ikke at du var så ræva til å padle kajakk!», står det å lese i Henrik Langelands roman «Verdensmestrene». Men da
Cappelen Damm skulle bruke utdrag av romanen i leseprøver for norske 10. klassinger, ville de sensurere denne setningen. «Faen» skulle endres til «søren», og «ræva» til «elendig».

Grunnen var at disse ordene kunne være for sterke for norske 10. klassinger, står det å lese i dagens VG.

Beklager Nå legger Cappelen Damm seg flate. De beklager den uheldige situasjonen som har oppstått mellom Henrik Langeland og Cappelen Damm Undervisning i en pressemelding:

«Denne hendelsen gjenspeiler slett ikke forlagets praksis. Cappelen Damm er selvfølgelig i mot enhver form for sensur av et allerede utgitt åndsverk. Vi beklager det som har skjedd, både den opprinnelige henvendelsen til Langeland og vår håndtering av saken i etterkant», sier Tom Harald Jenssen adm. direktør i Cappelen Damm.

- Det er positivt at toppsjefen i Cappelen Damm ser det prinsipielt problematiske ved denne saken, så får vi bare håpe at han også endrer praksisforståelsen i forlagssystemet sitt, sier Henrik Langeland til Dagbladet.

- Det å la seg kue av overpripne ungdomsskolelærere, burde ikke være helt i deres stil.

Glemt å være femten I utgangspunktet stiller Langeland seg utelukkende positiv til å bli brukt i denne type sammenhenger.

- Jeg var veldig fornøyd og glad over å bli spurt, og sier stort sett ja til denne type gjenbruk. Denne gangen lurer jeg på om en del lærere har glemt åssen det er å være femten år. Og skriv «åssen», sier han.

I romanen «Verdensmestrene» tegner Langeland et litterært bilde av de store endringene Oslo gjennomgikk tidlig på 1980-tallet, hendelser som skulle komme til å forandre Oslos sosiale landskap i større grad enn kanskje noe annet tiår. Dette er første bind i en romansyklus om fire Oslofamilier, og kom ut i 2010 til noe blandede kritikker.

Langeland fikk sitt gjennombrudd med romanen «Wonderboy» i 2003.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram