MAFIABOSS: Bildene tatt hjemme på Cappelens soverom viser et nattbord en mafiaboss verdig. 
Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
MAFIABOSS: Bildene tatt hjemme på Cappelens soverom viser et nattbord en mafiaboss verdig. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Cappelen framstår som en karakter i en Guy Ritchie-film

Grossist og gangster.

Kommentar

Den håndskrevne lappen med oversikt over lagerbeholdningen har tall og bokstaver i lange kolonner. Første rad viser hvilken type hasj, minst 20 ulike koder nedover. I parentes står så et tall for antall kilo. De neste kolonnene viser hvem og hvor mange kilo hver mottaker har fått av hvilken type hasj. Totalt utgjør tallene på lappen hundrevis av kilo.

Et annet ark viser forkortede kodenavn på 11 personer nedover i første kolonne. Så er det grove regnestykker. Hva skylder hver enkelt, hvor mye har de betalt, hva har de fått i neste runde. Tallene står oppgitt i tusen kroner, og på en enkelt person går summene opp til tre-fire millioner kroner.

Det er mange slike lapper med regnskaper. Bildene vi får se i rettssal 250 i Oslo tinghus er beslag fra de ulike lagrene til Gjermund Cappelens hasjliga og hjemme hos ham selv.

Fra hasjlagrene er det bunker med hasj, sirlig innpakket i flere lag plast. De er også dyppet i flere lag flytende bivoks for å skjule lukta, forklarte storsmugleren i retten torsdag.

Bildene tatt hjemme på Cappelens soverom viser et nattbord en mafiaboss verdig. Jeg ser for meg at det kunne gått rett inn i en film av Guy Ritchie. På toppen står en stor krukke sukkertøy. I skuffen ligger en pistol. Bak og under tyter det ut bunker med sedler.

Bildene levner ingen tvil om at Gjermund Cappelen både er en skikkelig gangster, en storsmugler og en rusmisbruker.

For oss som fulgte saken i tingretten, er det lite nytt som kommer fram gjennom statsadvokat Lars Erik Alfheims utspørring av Cappelen. Denne gjennomgangen er likevel viktig av to grunner.

ANKESAKEN: Reporter Trym Mogen kommentator Martine Aurdal gir siste oppdatering i ankesaken til Gjermund Cappelen og Eirik Jensen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Lagretten skal bare ta stilling til det som blir lagt fram i denne rettsinstansen, alle opplysninger legges slik sett fram for første gang. Det som ble vurdert i tingretten, har ingen verdi utover det som blir presentert her. Uansett hva juryen og dommerne har fått med seg fra før: det skal de prøve å glemme, for å se alt med nye øyne i lagmannsretten.

Grossisten Cappelen er et viktig bilde å etablere for påtalemyndigheten, fordi det viser hva Eirik Jensen også kunne eller burde sett.

Ekspolitimannen har hele tida fastholdt at han ikke visste at informanten hans var kanskje landets største hasjsmugler. Spesialenheten vil vise at forbruksmønsteret var så spesielt at man må se bevisst en annen vei for ikke å forstå at det er snakk om kriminelle midler.

ANKESAKEN: Reporter Trym Mogen kommentator Martine Aurdal gir siste oppdatering i ankesaken til Gjermund Cappelen og Eirik Jensen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Cappelens forhold til penger var absurd. En analyse påtalemyndigheten har gjort, viser at han de fem siste åra før han ble arrestert hadde et overforbruk på 25 millioner kroner. Kontantanalysen er basert på kredittkort og bankopplysninger, men storsmugleren hadde i tillegg en omfattende kontantøkonomi. Det som kunne betales kontant, som store restaurantregninger og klær, kommer i tillegg til disse summene.

Familien Cappelen dro til Thailand tre til fire ganger årlig. De brukte hundretusener på turer til Dubai. Hadde stort hus i Bærum og flere dyre biler. I tillegg kledde Gjermund Cappelen seg utelukkende i svinedyre designerklær og brukte dyre klokker.

Narkotikahandel skjer i kontanter og er vanskelig å overføre til banken. Derfor startet Cappelen etter hvert et kontorfellesskap, investerte penger og startet med snusimport. Han var en vellykket kriminell, men en mislykket forretningsmann. Hva trodde egentlig Eirik Jensen?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.