TYDELIG: Lagdommer Kristel Heyerdahl var både myndig, pedagogisk og balansert i tidenes siste rettsbelæring for en norsk jury. Her sammen med lagdommere Jørgen Brunsvig og Steingrim Bull. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TYDELIG: Lagdommer Kristel Heyerdahl var både myndig, pedagogisk og balansert i tidenes siste rettsbelæring for en norsk jury. Her sammen med lagdommere Jørgen Brunsvig og Steingrim Bull. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Eirik Jensen-saken

Cappelen myste morskt mot dommeren da hun slo fast det som før bare har vært sagt i lukket rett

Imponerende ryddig av Kristel Heyerdahl.

Kommentar

Lagdommer Kristel Heyerdahl var både myndig, pedagogisk og balansert i tidenes siste rettsbelæring for en norsk jury.

Det var høy temperatur i sal 250 onsdag. Benkene var tettpakket av publikum, pressebenkene fulle og lufta dårlig. Rettens administrator holdt imidlertid hodet kaldt og argumentasjonen kjølig. Heyerdahl oppsummerte det viktigste fra 77 rettsdager på en imponerende måte.

Begge sider, både Jensens forsvarere og Spesialenheten, kunne notere seg viktige innrømmelser i dommerens gjennomgang.

Den delen av rettsbelæringen som handler om rettsreglene er bindende for juryen, selve prinsippene for bevisbedømmingen. Her tegnet Heyerdahl rammene for juryens diskusjon, med tydelig instruks om at en fellende kjennelse avhenger av at det ikke finnes noen rimelig og fornuftig tvil om at Jensen er skyldig.

Heyerdahls gjennomgang av det hun mener er de viktigste bevisene i saken er ikke bindende for juryen, men fungerte svært oppklarende i en av de mest omfattende straffesaker noensinne. Hun ba juryen vurdere en rekke enkelte bevis spesielt, men framholdt bevis som pekte i begge retninger – både til Jensens fordel og til påtalemyndighetens.

Særlig viktig er dommerens instrukser om hva som skal til for å dømme Jensen som skyldig i medvirkning til innførsel av narkotika, siden dette er spørsmålet som kan gi ham 21 år i fengsel. Grov korrupsjon har en maksimal strafferamme på ti år.

Jensens forsvarer John Christian Elden sa seg spesielt fornøyd med at han mener Heyerdahls satte et strengere beviskrav på punktet om medvirkning enn det Tingrettens dom gjorde.

TRUKKET SEG TILBAKE: Juryen i Jensen-saken har nå trukket seg tilbake, etter atdommer Kristel Heyerdahl har gitt sin rettsbelæring. Slik vurderer Eirik Jensens advokat den.. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet / Vis mer

Tingretten slo fast at Jensen som politimann var pliktig til å gripe inn dersom han visste at Cappelen var storimportør av hasj, og at en unnlatelse var å gjøre seg skyldig i «passiv medvirkning».

Heyerdahl sa derimot at hun mener det i denne saken ikke foreligger passivt medvirkningsansvar, og at spørsmålet juryen skal ta stilling til er «om Jensen har medvirket med aktive handlinger».

Derfor må Jensen ha visst om minst en konkret narkotikainnførsel på forhånd og tatt et bevisst valg om å bidra til at den kan skje – for eksempel ved å sende en tekstmelding om «stille her» eller «kontroll». Jensen trenger ikke å ha hatt full kontroll over hva som skjedde ved grensa. Han kan altså ha gjort seg skyldig i medvirkning ved å lyve til Cappelen om at han hadde det.

Spesialenhetens Guro Glærum Kleppe og Jan Egil Presthus kunne på sin side være fornøyd med at Heyerdahl, som dem, understreket at det ikke er nødvendig at juryen enes om beviskravet for én enkelt innførsel. Hvis minst sju jurymedlemmer finner det bevist at Jensen har bidratt til minst én innførsel, kan de i prinsippet være overbeviste om sju ulike innførsler.

De var ganske sikkert også glade for at Heyerdahl avviste Eldens argumentasjon om saksbehandlingsfeil som et selvstendig frifinnelsesgrunnlag.

I gjennomgangen av bevisene viste Heyerdahl gjennomgående til både Spesialenhetens tidslinjer og forsvarernes. Hun ba juryen se på bevisene i 2013, like før arrestasjonen av Cappelen. Her finnes mistenkelige tekstmeldinger fra Jensen, som kan tyde på at han vet om hasjvirksomheten. Men her finnes også bevis på at storsmugleren ga politimannen informasjon i en pågående politisak i et annet distrikt, og her finnes innføringer i politiets etterretningssystem om personer som Jensen har sagt at Cappelen ga ham informasjon om.

FLERE DAGER: Juryen kan bruke flere dager, tror Dagbladets kommentator Martine Aurdal. Nå pågår «finalen» i rettssaken mot Eirik Jensen. Video: Nicolai Delebekk. Reporter: Martine Aurdal Vis mer

Heyerdahl listet opp en rekke politiaksjoner i bestemte år som Cappelen skal ha bidratt til, spørsmål som har blitt behandlet bak lukkede dører i retten. Han rynket panna og myste morskt mot dommeren. Men det hun sa var avgjørende informasjon for opplysningen av en historisk sak.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.