BESKYTTER ANDRE: Forklaringen framstår sterkere jo mer det virker som om Cappelen nå legger alle kort på bordet og forteller den hele og fulle sannhet.

Men det gjør Cappelen altså ikke.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BESKYTTER ANDRE: Forklaringen framstår sterkere jo mer det virker som om Cappelen nå legger alle kort på bordet og forteller den hele og fulle sannhet. Men det gjør Cappelen altså ikke. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Cappelen tør ikke svare på alt

Statsadvokaten presser ikke storsmugleren.

Kommentar

I sju dager har statsadvokat Lars Erik Alfheim nå stilt Gjermund Cappelen spørsmål. 1522 «kommunikasjonshendelser» mellom hasjsmugleren og politimannen Eirik Jensen har blitt gjennomgått, i stor detalj.

De fleste «hendelsene» er tekstmeldinger mellom de to, sirlig framlagt i tidslinjene som påtalemyndigheten har lagt fram som hjelpedokument i retten. Der er disse koblet sammen med datoer, annen kommunikasjon mellom Cappelen og samarbeidspartnerne, lapper med narkotikaregnskap og innførsler av hasj til Norge.

Storsmugleren har framstått samarbeidsvillig, selvsikker og tydelig i sin forklaring og svarer villig vekk på statsadvokatens til tider svært ledende spørsmål om sin kriminelle virksomhet og forholdet til Jensen. Det han ikke husker, som selvsagt er mye siden mange av tekstmeldingene ligger langt tilbake i tid, spekulerer han rundt. I stor detalj. Med ett viktig unntak.

China, Legg og Cruise er tre eksempler på de mange kodenavnene i Cappelens univers. Disse navnene går igjen i narkotikaregnskaper og tekstmeldinger. Politiet har sine teorier om hvem de er. Storsmugleren bekrefter enkelte.

I tingrettens behandling av saken ville Cappelen knapt forklare seg om noen andre enn Jensen. Nå som mange av de sentrale samarbeidspartnerne i hasjligaen har fått rettskraftige dommer, forklarer han seg slik at de dømte går inn i hans forklaring. Men han nekter konsekvent å forklare seg om noen andre.

Kriminell kodeks er velkjent og streng: Den største forbrytelsen er å «tyste» på andre. Represaliene kan være alvorlige, noen ganger fatale.

JENSEN-SAKEN: Reporter Trym Mogen og kommentator Martine Aurdal gir de siste oppdateringene i Eirik Jensen-saken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Derfor sier også Cappelen at han rett og slett ikke tør å forklare inn andre i sakskomplekset. Lagmannsretten har fått se bilder av hvem storsmugleren møter når han er i København og han må derfor bekrefte hvem det er, men han vil ikke bekrefte at hans langvarige venn har noe med narkotikavirksomheten hans å gjøre.

Cappelen er også tydelig nøye på å ikke snakke inn samarbeidspartnerne i mer omfattende kriminalitet enn de allerede er dømt for. Der han mener han kan utfordre påtalemyndighetens konklusjoner om hans samarbeidspartnere, gjør han det.

For eksempel mener politiet at «China» er den samme personen som blir kalt «Brusselgeren». Det benekter Cappelen, som forklarer at det er en mann med asiatisk bakgrunn. Som han altså ikke vil si hvem er.

Statsadvokat Alfheim presser ikke på noe tidspunkt Cappelen i disse spørsmålene. Det er det to opplagte grunner til.

For det første er andre samarbeidspartnere ikke tiltalte i denne saken, og Cappelen har ikke anket skyldspørsmålet. For straffeutmålingen er ikke disse opplysningene avgjørende, det er opplysningene om Jensen som gir Cappelen strafferabatt.

For det andre har påtalemyndigheten egeninteresse av å la Cappelen framstå som et best mulig vitne. Slik Alfheim selv sa i retten torsdag: Cappelens forklaring er et viktig bevis mot Jensen. Forklaringen framstår sterkere og mer troverdig, jo mer det virker som om Cappelen nå legger alle kort på bordet og forteller den hele og fulle sannhet.

Men det gjør Cappelen altså ikke.