Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Cappelens brede glis

Noen lyver. Ennå vet vi ikke hvem.

IKKE SLIK: På første dag av rettssaken så Gjermund Cappelen svært nervøs ut. I går smilte han. Foto: NTB Scanpix
IKKE SLIK: På første dag av rettssaken så Gjermund Cappelen svært nervøs ut. I går smilte han. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

«En mann i grøfta, skal se på skadene på bilen.» Meldingen ble sendt av Eirik Jensen og mottatt av Gjermund Cappelen, like etter at mediene meldte at politiet på Romerike hadde funnet 350 kilo hasj gjemt i en trailer.

Ifølge tiltalen er meldingen et eksempel på verdifull informasjon som den daværende politimannen ga storsmugleren for å bidra til storstilt innføring av narkotika. Jensen forklarte i går meldingen som «helt vanlig», at han informerer om at politiet har gjort et beslag for at Cappelen som kilde skulle lete etter informasjon. Han fikk svar etter seks minutter: «Ok, skal vaske etterpå.»

Stemningen mellom tiltalte Eirik Jensen og aktor Kristine Schilling har vært anspent lenge. I retten er det stadig småkrangling mellom de to, typisk når Schilling drar forsøksvise konklusjoner rundt innholdet i de mystiske tekstmeldingene mellom Jensen og hans medtiltalte. Slikt var det mye av på rettssakens niende dag.

I RETTEN: Kommentator Martine Aurdal.
I RETTEN: Kommentator Martine Aurdal. Vis mer

Åra 2010 og 2011 er godt dokumentert av Spesialenheten, som stilte utallige spørsmål. Schilling sammenholdt meldingene med Jensens bevegelser og digitale spor, politiaksjoner på de samme dagene og meldinger sendt mellom Cappelen og hans samarbeidspartnere i hasj-ligaen. På flere av dagene har aktor også oversikt over hva slags vær det var, siden vær er en hyppig brukt metafor i kodespråket mellom de to tiltalte. Jensen sa i går at mange av meldingene om vær likevel handlet om nettopp det bokstavelige. I noen av meldingene skriver Jensen om forsinkelser på grunn av snø. Når han er på ferie og skriver at været er fint, tror han heller ikke det er noen skjult melding i det. Schilling kunne også bekrefte at det faktisk var mye snø på dagen da den spesifikke meldingen ble sendt.

Tekstmeldingene er uansett underlige, og aktor er åpenbart overbevist om at de har direkte sammenheng med konkrete innførsler av store mengder narkotika – de fleste på dager som er beskrevet i tiltalen. Derfor er Schilling pågående og stiller mange oppfølgingsspørsmål, så mange at hun stadig bruker lengre tid enn planlagt.

Samtidig virker også Jensen offensiv i vitneboksen. Han husker ikke alle detaljer, men nekter blankt for aktors insinuasjoner og tegner et helt annet bilde av virkeligheten rundt disse meldingene. Eirik Jensen blir ikke nølende og usikker av utspørringen, men irritert og påståelig.

Noen lyver. Enten har Gjermund Cappelen i mange år gitt politiet informasjon om hans konkurrenter i norsk og europeisk narkotikahandel. Eller så har Eirik Jensen solgt sensitiv informasjon fra politiet og bidratt til grov narkotikasmugling. Ved inngangen til uke tre av rettssaken gir begge de tiltalte inntrykk av å ville stå på sitt til Dovre faller.

Cappelens smil viser tydelig hvor aktors virkelighetsforståelse og tolkning av kommunikasjonen mellom ham og Eirik Jensen kommer fra. Det er lett å tolke det brede gliset som at Cappelen mente dagen i går styrker hans forklaring, som begynner i neste uke. Men til tross for uklare svar og dårlig hukommelse: Ennå er ingenting av det som er lagt fram harde bevis på at Jensen er korrupt. I morgen starter forsvarernes utspørring. Kanskje kommer også Eirik Jensen til å smile.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling