HAR RINGT VITNE HJEMMEFRA: Og Cappelen har påvirket vitner før. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HAR RINGT VITNE HJEMMEFRA: Og Cappelen har påvirket vitner før. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Eirik Jensen-saken

Cappelens makt

Storsmugleren kan ha påvirket vitner.

Kommentar

Uka vi nå har lagt bak oss kan være den aller viktigste i ankesaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen. Som storsmugleren selv sa tirsdag: «Hvis ikke jeg hadde forklart meg, var det ingen som kunne bevise noe som helst.»

Cappelens troverdighet kan derfor være det som avgjør skyldspørsmålet for juryen i februar. De siste fire dagene har Jensens forsvarere gjort det de kan for å rive den ned.

Mye av det som skjer i lagmannsretten er ren repetisjon av saken i Tingretten. Men denne uka har det også kommet fram nye detaljer om Cappelens soningsforhold, hans kilder til informasjon og hans muligheter til å kontakte og møte folk utenfor fengselet på Ila.

JENSEN-SAKEN: Kommentator Martine Aurdal og reporter Trym Mogen gir siste oppdatering i Jensen-saken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet. Vis mer

John Christian Elden, Sidsel Katralen og Thomas Randby har fordelt temaer mellom seg og hamret løs på Cappelen med spørsmål. De har handlet om stort og smått, med et åpenbart formål: Å vise at han ikke alltid har forklart seg sannferdig, men ulikt på forskjellige tidspunkt og situasjoner.

Cappelen forklarer også selv at han bevisst løy til politifolkene som etterforsket ham for narkotikavirksomheten, til kriminelle som har mistenkt at han har samarbeidet med politiet og også at han holdt skjult det at han var politiinformant for sin egen forsvarer Benedict de Vibe.

Avvikene mellom hva Cappelen har sagt i ulike avhør på forskjellige tidspunkt om Eirik Jensen, tekstmeldingene mellom de to og ulike innførsler av narkotika til landet er tidvis vanskeligere å forsvare. Noen ganger har han løyet, andre ganger husket feil. Ofte har han først forstått hva som har vært riktig etter å ha sett sammenhengen mellom alle bevis i saken.

Dette svekker selvsagt troverdigheten hans, men i hvilken grad det vil påvirke juryens syn på resten av forklaringen vet bare de 12 lagrettemedlemmene – og kanskje heller ikke ennå de.

Cappelen henviser stadig til bevis i saken, hva andre har sagt i avhør og hva som vil komme fram under bevis- og vitneførselen de neste månedene. Torsdag påpekte Thomas Randby at det da var tredje gang storsmugleren henviste til hva hans samarbeidspartner Pål Gruben kan komme til å si når han skal vitne i retten.

Gruben delte kontor med Cappelen på Fornebu, er kalt storsmuglerens økonomisjef og er flere ganger dømt for økonomisk kriminalitet, blant annet for hvitvasking av 24 millioner kroner. Han skal altså vitne i lagmannsretten.

DIREKTE: Jensen-saken fortsetter med kommentator Martine Aurdal og reporter Trym Mogen direkte fra Oslo tinghus. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

På direkte spørsmål fra Randby bekreftet Cappelen at han har vært i direkte kontakt med Gruben flere ganger etter at han selv ble fengslet. En gang møttes de i en rettssal i Bærum, de andre gangene er det Cappelen som har ringt til Gruben.

Det har han gjort hjemmefra. På spørsmål fra Randby bekreftet Cappelen at telefonsamtalene han tar fra Ila blir overvåket, men at storsmugleren gjentatte ganger har fått besøke familien hjemme. Der har han ingen restriksjoner, men kan ringe hvem han vil. Og han har altså flere ganger valgt å kontakte Gruben. Som Jensens forsvarere antyder, kan dette være et forsøk på å påvirke vitnet.

Eirik Jensen sitter som kjent ikke fengslet, men kan kontakte hvem han vil uten restriksjoner. Vi vet ikke hva slags kontakt han for eksempel har med de mange tidligere kollegene som er innkalt som vitner i saken.

Men vi vet at Cappelen har påvirket vitner før. I retten har han også snakket om hvordan Jensen har hjulpet ham i ulike sivile saker. En av gangene ble Cappelen dømt for fyllekjøring. Men han fikk tre forskjellige personer til å vitne falsk og hevde at det var en annen som kjørte bilen.

Cappelens makt er stor.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.