Caprino anker «Il Tempo Gigante»-dommen

Krangler om rettigheter.

STRIDENS KJERNE: Berg-og-dal-banen Il Tempo Extra Gigante i Hunderfossen Familiepark onsdag. Foto: NTB scanpix
STRIDENS KJERNE: Berg-og-dal-banen Il Tempo Extra Gigante i Hunderfossen Familiepark onsdag. Foto: NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Filmskaperen Ivo Caprinos sønn Remo anker dommen fra Sør-Gudbrandsdal tingrett om attraksjonen «Il Tempo Extra Gigante» i Hunderfossen Familiepark, melder hans advokat Tomas Myrbostad i en pressemelding i dag.

Det er to uker siden tingretten avgjorde at berg-og-dalbanen ikke er en ulovlig etterligning av bilen Caprino modellerte til filmen «Flåklypa Grand Prix» i 1975.

- Basert på filmen Familieparken hevder at bilen er bygget på Kjell Aukrusts originaltegninger, som de har fått Aukrust-stiftelsens godkjennelse til å bruke.

Remo Caprino mener derimot at utformingen er basert på bilen som ble laget til spillefilmen «Flåklypa Grand Prix», og at Caprino Filmsenter og Aukrust-stiftelsen derfor har felles opphavsrett.

I pressemeldingen hevder advokaten, som representerer Remo Caprinos heleide selskap Caprino Filmsenter AS, at retten har lagt til grunn «uriktige faktiske forhold og feil rettsanvendelse» når den har kommet til at attraksjonen verken krenker Caprino Filmsenters opphavsrett til Il Tempo Gigante eller er i strid med markedsføringsloven.

- Synd «Filmen Flåklypa Grand Prix og Il Tempo Gigante ble til gjennom et unikt kunstnerisk samarbeid mellom Caprino Filmcenter og Kjell Aukrust, hvor begge parters bidrag var nødvendig for sluttresultatet» skriver Myrbostad.

«Det er et grunnleggende opphavsrettslig prinsipp at det som er skapt i fellesskap også skal forvaltes i fellesskap. Caprino Filmcenter mener at tingretten ikke har anerkjent det kunstneriske bidraget fra Caprino Filmcenter og deres ansatte», skriver advokaten.

Det er ikke første gang etterkommerne til de to kunstnerne Caprino og Aukrust ligger i uenighet om rettigheter. Caprino Filmsenter har av den grunn fjernet fullskalamodellen av Il Tempo Gigante fra Hunderfossen, der den sto utstilt til de besøkendes glede i mange år.

- Vi har ikke sett anken. Jeg har ingen formening om innholdet i den. Vi må likevel si at vi synes det er synd at det skal bli nok en runde i retten, sier konsernsjef Per Arne Slapø i Hunderfossen.

- Det var en entydig og enstemmig dom som ble avgitt. Tingretten ga full støtte til familieparken og Aukruststiftelsens syn. Det er allerede brukt svært store ressurser på denne saken, legger han til.