Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Cardi B

Cardi B gikk fra stripper til toppen av hitlistene. Nå kommer hun til Norge

En av verdens hotteste artister til Palmesus.

Cardi B: På festen før Grammy-showet siste helga i januar. Foto: NTB scanpix
Cardi B: På festen før Grammy-showet siste helga i januar. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er sus over den siste bookingen til Palmesus. Kristiansand-festivalen har sikret seg New York-rapperen som nylig ble den første kvinnen noensinne med fem låter på Billboards Hot R&B/Hip-hop-liste.

Debutsingelen hennes «Bodak Yellow» suste i fjor rett til topps på Billboard Hot 100. Hun ble da første kvinnelige rapper til å innta førsteplassen siden Lauryn Hill i 1998. Cardi B (25) har på rekordtid blitt en av verdens hotteste artister.

At det har gått fort, er ikke det samme som at Cardi B ikke har jobbet hardt for å komme dit hun er i dag. Da hun søndag dukket opp i en av de rådyre reklamene under Super Bowl, var hun betegnende nok iført en jakke med påskriften «Working Woman».

Cameleon: Cardi B leker med ulike stiler og uttrykk. Foto: promo
Cameleon: Cardi B leker med ulike stiler og uttrykk. Foto: promo Vis mer

Artisten har jobbet seg målrettet oppover. Med fødenavnet Belcalis Almanzar vokste hun opp i Bronx i noe som langt fra var en idyllisk kjernefamilie.

Det ble slutt mellom moren fra Trinidad og den dominikanske faren før Almanzar nådde tenårene. For henne og andre i den fattige familien var humor en overlevelsesstrategi.

Stripper

Almanzar bestemte seg tidlig for å bli økonomisk uavhengig, noe som i første omgang innebar en karriere som stripper.

Strippingen holdt hun på med fra hun var 19 til hun var 23. Pengene derfra gjorde det ifølge Time.com lettere for henne å bryte ut av et destruktivt forhold.

Men det var da hun tok det munnrappe og ufiltrerte vokabularet sitt til Instagram og den filmklipp-baserte delingstjenesten Vine at hun fikk luft under vingene. Med sjarm, drøy humor og silikonpreppede attributter traff hun sosiale media-planken.

Små, rappkjeftede filmsnutter ga henne snart 100 000 følgere. I dag har hun 18 millioner.

Propellert av Instagram-suksessen nådde hun et nytt publikum gjennom realityserien «Love and Hip Hop New York». I et intervju med Rolling Stone blir hun beskrevet som strippeklubb-versjonen av Mariah Carey. Men skinnet bedrar. Cardi B er en sitatmaskin, grov i kjeften og mer underholdende på to minutter enn Mariah Carey har vært i hele sitt liv.

J.Lo-samarbeid

Den dobbelt Grammy-nominerte artisten har heller ikke lagt skjul på at hun begynte å rappe for å cashe inn på kjendisstatusen.

Musikken er likevel ikke noe hun har trukket opp av hatten helt vilkårlig.

I ungdomstiden prøvde hun seg på sang og skuespill. Og i skoledagene pleide hun å skrive om Beyoncé-sanger for å gjøre dem «myyye mer horete».

Noe av det som gjør «Bodak Yellow»-suksessen så spesiell, er at låten langt fra er noen oppskriftsmessig hit. Den profiterer på tidsmessige trap-rytmer, men mangler helt en vanlig vers-refreng-struktur. Til gjengjeld har den en gatesmart Cardi B-tekst levert som bare hun kan gjøre det.

Nå skriver Latina.com at Cardi Bs neste trekk er et samarbeid med Jennifer Lopez.

- Jeg har en singel som kommer ut med henne snart. Sangen heter «Dinero», sier Lopez.

- Cardi B har virkelig bare vokst og vokst og vokst, og blitt en koloss på veldig kort tid. Vi har hatt et øye for utviklingen hennes i godt og vel ett år nå, og det er utrolig gøy å kunne bekrefte Cardi B til årets Palmesus, sier festivalsjef Leif Fosselie om headlineren.

Med Migos-kjæresten

Cardi B får med seg kjæresten sin til Kristiansand. Hun er nemlig sammen med rapperen Offset fra Migos, som også er booket til Palmesus.

Paret har vært forlovet siden oktober.

MUSIKERPAR: Cardi B og kjæresten, rapperen Offset fra Migos,
MUSIKERPAR: Cardi B og kjæresten, rapperen Offset fra Migos, Vis mer

I tillegg til opptredener på Palmesus og Roskilde skal hun turnere i USA med årets Grammy-grossist Bruno Mars.

Andre artister som er bekreftet til Kristiansand-festivalen 6.-7. juli er Martin Garrix og Hardwell.

Støvet hadde knapt lagt seg etter fjorårets festival før billettene til årets var utsolgt.

- For oss gir det oss muligheten til å fokusere all tid på innhold, fremfor billettsalg, sier festivalsjef Fosselie.

Innholdsleverandør nummer en: Cardi B.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!