Carl Espen endte på åttendeplass - nå stikker han på hytta

Slik skal han feire.

KØBENHAVN (Dagbladet): - Jeg er så utrolig fornøyd. Nå skal jeg feire! sier Carl Espen (31) til Dagbladet.

For få måneder siden var han et uskrevet blad. I kveld havnet han på åttendeplass i Eurovision-finalen med 88 poeng.

Carl Espen har tidligere sagt til Dagbladet at han kunne gå ut av B&W Hallerne med hodet hevet høyt hvis han fikk en topp ti-plassering i finalen.

Det målet nådde han med god margin.

- Urtete Han møter den norske pressen etter at alle poengene er talt opp. Kusina og låtskriver Josefin Winther er ved hans side, og er tydelig stolt over ham. På spørsmål fra Dagbladet om hva de skal feire med, svarer hun følgende:

- Urtete!

Carl Espen har hatt familiemedlemmer i salen i dag. På grunn av et svært tett skjema har han ikke hatt tid til å møte dem. Nå gleder han seg til å endelig få se dem og markere innsatsen og Eurovision-deltakelsen med sine aller nærmeste.

- Og til uka drar jeg på hytta. Der skal jeg være helt alene, men mot slutten av uka kanskje jeg tar med meg noen, sier 31-åringen fra Osterøy uten å røpe hvem han skal lade ut med.

Carl Espen er svært glad for 8. plassen og at han fikk poeng fra nesten alle land - og han understreker at han ikke er sur eller skuffet over at han bare fikk tre poeng fra Sverige.
Plateplaner Det var østerrikske Conchita som vant Eurovision Song Contest 2014. Nederland fikk andreplass i år med 238 poeng, og Sverige på tredje og siste pallplassering med 218 poeng.

GOD STEMNING:  Det var god stemning i green room og mer enn nok konfetti. Foto: Silje Marie Lien / NRK
GOD STEMNING: Det var god stemning i green room og mer enn nok konfetti. Foto: Silje Marie Lien / NRK Vis mer

- Jeg er utrolig glad for alle stemmene vi har fått fra hele Europa. Jeg synes det er en stor ære å være en av de ti beste i Eurovision Song Contest, sier Carl Espen.

- Jeg synes også de to i toppen var så vel fortjent! Gratulerer Conchita. Du er fantastisk!, sier 31-åringen fra Osterøy.

Etter at bare 15 sekunder av låten «Silent Storm» ble sluppet fikk Carl Espen platekontrakt. Den skal han også jobbe med Josefin Winther på.

Carl Espen håper at Eurovisoin-deltakelsen hvor han har fått vist seg fram for over 100 millioner seerene kan hjelpe ham videre på veien som artist.

- Jeg håper at dette er begynnelsen på min musikkarriere. Vi har et album som skal lages, og jeg ser veldig fram til det, sier Carl Espen.

- Vi skal begynne å tenkte på nesten singel, har et par skisser til den. Men vi skal feire i kveld, og så får vi snakke om det i morgen, sier låtskriver Winther til Dagbladet.

- Nøyaktig som tippa Mor Nina Thorbjørnsen legger ikke skjul på at hun er stolt av sønnen når Dagbladet spør:

- Veldig bra, helt utrolig av 37 land, er mamma Nina Thorbjørnsens umiddelbare reaksjon.

Låtskriver, artist og tidligere Eurovision-deltaker Hanne Sørvaag angrer på at hun ikke la penger i potten i kveld:

- Haha, nå skulle jeg ha satsa penger på det, nøyaktig som jeg tippa på Norge. Hurra for Sverige! Og supert med topp ti for Carl Espen, det kan han være stolt av, og det gjør seg på CV-en, skriver hun i en SMS til Dagbladet.

Også MGP-ekspert Ingeborg Heldal mener at Norge og Carl Espen har god grunn til å være fornøyd i dag:

- Det er strålende å klare topp ti. Eurovision har vært en fin arena for Carl Espen til å vise seg fram, sier hun til Dagbladet.
- Magisk Carl Espen har vært i Danmark siden slutten av april. Han sto på scena som nummer fem og han sang «Silent Storm» mens han så selvsikkert i kameraet.

Han var godt fornøyd etter generalprøva i dag, og fortalte at han skulle jobbe med blikket, spise lasagne og ta seg en liten lur.

Carl Espen høstet tre poeng av söta bror, og til sammen ble det altså 88 poeng.

Presidenten i Den Norske Grand Prix-klubben er over seg av begeistring for Carl Espens framførelse i kveld. thomassen beskrev framførelsen som «magisk» og sier «Carl Espen leverte varene til det fulle».

- Dette er en kjempeflott 8. plass, som han må være veldig fornøyd med. Han klarte gjennomføre bra, og det skal han være veldig fornøyd med, sier Morten Thomassen.

Hundrevis av autografer Carl Espen har ligget godt an på bettinglistene tidligere denne uka, men har falt ned opp mot finaledagen. Han ga 80-85 prosent under generalprøva i dag. Han har fortalt at han er fornøyd så lenge han gir alt, og at han har gått igjennom alle mulig utfall i hodet.

- Det ene er jo at vi ikke går videre til finalen, som ville vært veldig trist. Alt kan skje, men jeg har også tenkt på hva hvis jeg vinner. Jeg tror det er lurt å være litt forberedt på ulike utfall, sa han til Dagbladet på mandag.

Uansett er han blitt tatt imot som ei stjerne i København, og overalt der han går i arenaen ble han spurt om så autograf.

- Det er nok flere hundre bilder som er blitt tatt av meg, og jeg har nok skrevet flere hundre autografer også. Jeg har ikke verdens fineste håndskrift, men jeg kan ikke begynne å fake min egen håndskrift heller. Den får bli som den blir, sa 31-åringen til Dagbladet mandag.

Under hvert år er alltid rivaliseringen mellom Norge og Sverige sterk, og det har det også vært i år. I Dagbladets historie-quiz var det til slutt Carl Espen som stakk av med seieren

Infanterijeger i Kosovo Carl Espen Thorbjørnsen kom inn i den norske offentligheten under Melodi Grand Prix-delfinalene i mars. Da 15 sekunder av «Silent Storm» ble sluppet fikk han umiddelbart platekontrakt. På finaledagen ble det klart at det var 31-åringen fra Osterøy utenfor Bergen som skulle representere Norge i København.

Til daglig jobber han i et glassfirma og er også dørvakt innimellom.

Han er utdannet infanterijeger og har også tjenestegjort i Kosovo
.

- Jeg så mye fattigdom, og et land der heroin- og menneskesmuglingsmafiaen styrer det meste. I Kosovo ble det fleipet med at det eneste lovlige yrket det gikk an å få, var drosjesjåfør. Det gir noen perspektiver, sa Carl Espen til Dagbladet rett etter han vant MGP-finalen.

Det er kusina Josefin Winther som har skrevet låta spesielt til Carl Espen, og hun har også hele tida stått ved hans side i København.

Dagbladets anmelder Anders Grønneberg trillet terningkast seks for låta og skrev «hans stemmebånd er vevd av den fineste silke festet i spenn mellom sjelen og ballene».