MAKTDEMONSTRASJON: En maktdemonstrasjon kan være vár, forsiktig og uten fakter. Carl EspenThorbjørnsen bare sto der og leverte en vinnerlåt. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
MAKTDEMONSTRASJON: En maktdemonstrasjon kan være vár, forsiktig og uten fakter. Carl EspenThorbjørnsen bare sto der og leverte en vinnerlåt. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

Carl Espen kan ta oss helt til topps i København

Du er vår mann - vår helt.

Kommentar

Dette var morsomt. Vi biter i oss alt vi sa og skrev om at ballader og MGP ikke hører sammen.

Carl Espen Thorbjørnsen er en divisjon for seg selv. Du forfører som Jeff Buckley, Paal Flaata, Antony & the Johnsons og Martin Halla. Dette blir pallplass - topp tre - i København om to måneder.

Nå er årets om lag 40 Eurosong-låter ferdig, og det viser seg at det er få ballader med i år. Det gir rom og store muligheter for Norge og Carl Espen.

Det er jo noe underlig: for en måned siden hadde vi aldri hørt om denne vestlendingen, og nå er han på alles lepper. Infanterijeger, dørvakt og håndverker - og hobbysanger. Litt flere sangpedagogtimer, så er vi helt i mål.

Dagbladet var relativt rundhåndet med terningkastene da vi anmeldte alle årets 15 bidrag. Men det var bare én som fikk terningkast 6: Carl Espen. Vår MGP-kollega i VG vendte tommelen ned for ham og serverte en treer, eller var det terningkast 2? Dem om det. De verken likte eller trodde på ham.

Den sterkeste låta, definitivt - men om det var den rette å sende til Eurosong-finalen, var vi ikke like sikker på. Statistisk går det dårlig med ballader. Denne gangen er det unntaket for regelen som gjelder. Små justeringer, litt sterkere dramaturgi og stemmecoaching, og NRK går på en økonomisk smell - ved å måtte arrangerer Eurosong 2015.

Mo var kveldens mest skarpskodde artist, nesten litt Michael Jackson over ham. Synger fantastisk og leverer i alle sceniske ledd. Vi nesten kunne nesten like gjerne sendt ham for å representere Norge i Eurosong-finalen. Linnea Dale var elegant og vakker og ga litt Sade-backflash. Hun er en stjerne, like fullt - klassisk i stilen, med stemmeprakt og artistisk verdighet.

Tre av våre favoritter gikk videre til gullfinalen: Linnea Dale, Mo og Carl Espen. Skulle gjerne hørt og sett El Cuero en gang til denne kvelden. Men hva i all verden gjorde Knut Kippersund Nesdal der. Han er sikkert en våt drøm for kjernepublikumet i Eurosong-leiren, en deilig deodorant. Men finalen i en låtskriverkonkurranse hadde han ikke noe å gjøre.

Det ble en god og fartsfylt MGP-finale på TV. NRK har fått mye pepper for gjennomføringa så langt. Dagbladet har vært blant mange kritiske røster. Innovasjon og programutvikling er viktig, men å bevege seg utpå uten kart og kompass er lite tilrådelig.

Følelsen av for mye hjemme-alene-fest sitter fremdeles igjen. Skulle gjerne hatt Per Sundnes tilbake - han ser framover, uten å miste land bak seg. Men det ble en severdig og spennende finalekveld. NRK, dere kom i land, Jenny og Erik også.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.