Carl I. Hagen: - Håper de setter foten ned for galskapen

Full konflikt om biblioteket i Bjørvika. Avgjøres neste uke.

LEI «GALSKAPEN»: Carl I. Hagen håper det nye byrådet snur, og legger planene om nytt hovedbilbliotek i Bjørvika brakk.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
LEI «GALSKAPEN»: Carl I. Hagen håper det nye byrådet snur, og legger planene om nytt hovedbilbliotek i Bjørvika brakk. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): I forrige uke ble det klart at Oslos nye byråd, bestående av Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet De Grønne, vurderer å forkaste planene om nytt hovedbibliotek i Bjørvika.

Nyheten får tidligere kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) til å steile.

- Det en kulturpolitisk skandale om de virkelig har tenkt til å avbryte byggingen av nytt bibliotek i Bjørvika, sier en opprørt Bjercke til Dagbladet.

Hagen jubler

Frp-veteran Carl I. Hagen er derimot jublende glad for utviklingen i saken.

USIKKERT:  Det nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika har blitt forsinket flere ganger. Nå er det usikkert om prosjektet blir realisert. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
USIKKERT: Det nye Deichmanske bibliotek i Bjørvika har blitt forsinket flere ganger. Nå er det usikkert om prosjektet blir realisert. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Frp var eneste parti som stemte mot et nytt bibliotek i Bjørvika, og Hagen har hele tiden vært en arg motstander av prosjektet.

- Det vil være en god start for det nye byrådet om det viser økonomisk ansvarlighet ved å skrinlegge både nytt hovedbibliotek og Munchmuseum på de dyreste tomter i Bjørvika, skriver Hagen i en e-post til Dagbladet.

Nytt Munchmuseum er vedtatt i bystyret, men Frp-nestoren mener likevel begge de planlagte kulturbyggene bør endres til andre formål og at prosjektene bør skrinlegges.

- Hvis byrådet fortsetter gjennomføring av det forrige uansvarlige byråds planer vil det medføre investeringskostnader på rundt 6000 mill kroner og enorme årlige driftskostnader. Jeg håper Raymond Johansen setter foten ned for galskapen!, skriver Hagen.

Bestemmes neste uke

Raymond Johansens nye kulturbyråd, Rina Mariann Hansen (Ap), forteller at de ikke har konkludert i saken om Deichman.

- Arbeiderpartiet har hele tiden vært for å få på plass et hovedbibliotek i Oslo, men det byggeprosjektet vi nå har overtatt, har blitt dyrere enn det bystyret vedtok. Vi må derfor gå nøyere inn i tallene for å undersøke om dette er verdt å bruke så mange penger på, sier hun.

Hun vil ikke svare på om Arbeiderpartiet ønsker et nytt hovedbibliotek i Bjørvika, men forteller at dette vil bli behandlet i neste uke.

- Carl I. Hagen og Frp var det eneste partiet som var mot nytt hovedbibliotek i Oslo, det kommer de til å stå alene om. Vi må gjøre noe for å få på plass bedre forhold for et hovedbibliotek, men om det blir dette prosjektet eller ikke, skal vi konkludere om i neste uke. Da skal vi jobbe fram en tilleggsinnstilling to til neste års budsjett, sier hun.

Camilla Wilhelmsen, leder i Oslo Frp, reagerer sterkt på kulturbyrådens uttalelser og mener at Frp ikke er mot et nytt hovedbibliotek, men at partiet reagerer på prisen for det planlagte prosjektet i Bjørvika.

- Vi har programfestet at vi ønsker et nytt hovedbibliotek i Oslo, men innen forsvarlige økonomiske rammer. Dette prosjektet har vokst ut av proporsjonene til det vi mener et hovedbibliotek skal romme, sier Wilhelmsen til Dagbladet.

Biblioteksjefen avventer

Kristin Danielsen, biblioteksjef i Deichman, vil ikke utdype hva hun mener om saken, men skriver en generell kommentar til Dagbladet:

- Jeg er blitt informert om at det nye byrådet trenger mer tid til å sette seg inn i saken. Nå avventer jeg tilleggsinnstilling som vil komme tidlig i desember.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram