- PROBLEM:   Frp og Høyre er ikke kommet til enighet om neste års kulturbudsjett. Carl I. Hagen får skylda.
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- PROBLEM: Frp og Høyre er ikke kommet til enighet om neste års kulturbudsjett. Carl I. Hagen får skylda. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

- Carl I. Hagen er problemet

Oslo bystyre er ikke kommet til enighet om neste års budsjett. Erling Fossen gir Hagen skylda.

(Dagbladet): Bystyret i Oslo skulle denne uka ha kommet til enighet om neste års budsjett. Mandag brøt forhandlingene sammen fordi Fremskrittspartiet (Frp) og Høyre ikke ble enige om de nye kulturbyggene. Det skrev Aftenposten i går.

Det er fordeling av penger til et nytt Munch-museum og et nytt Deichmanske-bibliotek som er stridens kjerne.

- Det er åpenbart at Carl I. Hagen er problemet. Han skal bruke resten av sitt politiske liv til å ta hevn på alle som har nektet ham innflytelse. Hvis han tviholder på at det kun skal brukes 2,7 milliarder til kulturbygg, er bystyret omgjort til en polsk riksdag der det i praksis er umulig å fatte vedtak, sier Erling Fossen i Deichmans Venner til Dagbladet.

- Stormannsgalskap Frp og gruppeleder Hagen vil nemlig ha kostnadene for et nytt Munch-museum og et nytt hovedbibliotek betraktelig ned. Ifølge Aftenposten krever Hagen at disse to byggene skal bli realisert for i underkant av 2,7 milliarder kroner, noe som er vesentlig lavere enn det Høyre planlegger å bruke på de to byggene.

- Taperen i denne farsen er byen. Bjørvika uten Deichmanske blir steindødt. Deichmanske er garantisten for at vanlige Oslofolk strømmer til Bjørvika, sier Fossen.

VIL HA NYTT BIBLIOTEK:  Erling Fossen mener Bjørvika blir steindødt uten nytt bibliotek. 
Foto: Rune Myhre / Dagbladet
VIL HA NYTT BIBLIOTEK: Erling Fossen mener Bjørvika blir steindødt uten nytt bibliotek. Foto: Rune Myhre / Dagbladet Vis mer

Carl I. Hagen mener Fossen står langt unna det som skjer i Rådhuset, og at han har fulgt lite med.

- Jeg tar til etterretning at han ønsker å bruke kanskje 5,5 milliarder kroner på kulturbygg, når vi har det dårligste idrettsanlegg-budsjettet for barn og unge, i tillegg til et behov for 1000 sykehjemsplasser. Forøvrig er det ei samstemt Frp-gruppe som ber de øvrige partier vise økonomisk ansvarlighet og gjennomføre det som er viktigst for byen, før man bedriver stormannsgalskap, sier Hagen.

- Håndsrekning Summen Frp foreslår å bruke på begge byggene, er omtrent den samme som Høyre planlegger å bruke på Deichmanske alene.

- Dette viser at det er kaos på borgerlig side. Nå er møtet i Finanskomiteen utsatt til neste uke, utelukkende fordi byrådspartiene (H, V, Krf og Frp) ikke er kommet til enighet. Dette skaper usikkerhet, og er en situasjon som er lite verdig for byen, sier bystyremedlem Marianne Borgen (SV). 

Heller ikke Libe Rieber-Mohn (Ap) er imponert over budsjettbehandlingen.

- STREKKER UT EI HÅND:  Arbeiderpartiet og Libe Rieber-Mohn. Foto: Uffe Frandsen Foto: Uffe Frandsen
- STREKKER UT EI HÅND: Arbeiderpartiet og Libe Rieber-Mohn. Foto: Uffe Frandsen Foto: Uffe Frandsen Vis mer

- Vi trenger ikke flere forslag, men en beslutning. Det er synd at de borgerlige partiene nok en gang roter og forsinker prosessen. Vi har ønsket et samarbeid om kultursatsingen og har strukket ut ei hånd, for det viktigste er bredest mulig flertall, sier Rieber-Mohn.

Til tross for det, er gruppeleder i Høyre, Eirik Lae Solberg, ikke åpen for å gripe den.

- Vi mener fortsatt at borgerlig flertall bør gi borgerlig politikk. Vi planlegger ikke å danne flertall med andre enn Frp, sier Lae Solberg, som håper på budsjettforlik med Frp før finanskomiteens møte på tirsdag.

- KAOS:  Bystyremedlem Marianne Borgen (SV) mener det er kaos på borgerlig side. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
- KAOS: Bystyremedlem Marianne Borgen (SV) mener det er kaos på borgerlig side. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer