Carola og St. Sunniva

Finnes det likhetspunkter mellom den irske kongsdattera og den svenske popstjerna?

Det er rundt tusen år mellom dem, og kanskje har de ingen likhetspunkter i det hele tatt, den irske kongsdatteren Sunniva og vår egen svenske popstjerne Carola. Eller kanskje har de det likevel, i kristentroen og i ønsket om å gjøre noe godt for menneskene?

Steinras

Begge to ble i hvert fall presentert i hvert sitt program på NRK 1. Sunniva i «Sankta Sunniva», en reportasje om pilegrimer i Sunnivas fotspor på øya Selja i Sogn og Fjordane. Carola i «Carola - et møte med Afrika», der vi fulgte Carola i Matare-slummen i Nairobi og den kristne Strømmestiftelsens arbeide blant de fattigste i Kenyas hovedstad.

Sunniva var irsk kongsdatter og ble forfulgt av de hedenske vikingene i det 10. århundre. Ifølge sagnet ble hun drept av et steinras i en hule på Selja. Seinere ble hun helgen for Vestlandet, og det ble reist et benediktinerkloster på øya, St. Albani-klosteret, et av Norges eldste.

Programmet «Sankta Sunniva» fortalte historien om kongsdatteren, og viste gjennom flotte naturbilder og intervjuer den pilegrimsaktiviteten som hvert år foregår i ruinene. Høgskulen i Volda sto bak den veldreide fjernsynsproduksjonen, som også ga et innblikk i hvorfor helgenmystikken appellerer til unge kristne i dag.

Oppriktig

En ganske annen setting bød regissør Hans-Joachim Schilde på i Carolas møte med Afrika, der den svenske artisten var fløyet ned av Strømmestiftelsen for å møte de fattigste blant jordas elendige. Sånne hattedamer-i-slummen-programmer kan fort bli pinlig fjernsyn, men ikke i går, først og fremst takket være det engasjementet og den oppriktigheten Carola møtte kenyanerne i slummen med.

Kenya er et rikt land fra naturens side, men rikdommen - og kanskje det meste av vår bistand? - blir kontrollert av en liten elite. De fattige er mange, landet har en arbeidsledighet på 45 prosent.

Her driver Strømmestiftelsen sitt hjelpearbeid, blant annet ved å bistå slumboere og tiggere med små lån slik at de kan starte sin egen virksomhet og klare seg selv.

Det ble et blikk inn i en fremmed verden, med både skrikende nød og håpefull gospel - og en grell kontrast til Dagsrevyens gla'melding til de rikeste blant oss: Nå vil Arbeiderpartiet kjøre 100 oljemilliarder inn i norsk næringsliv slik at Gutteklubben Grei kan kjøpe opp utenlandske bedrifter.