Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Carpe Dammen

KARPEDAMMEN (Dagbladet): Jazz er for folket, og Jan Garbarek er folkets konge. Den tid er definitivt forbi da jazzen var forbeholdt en liten menighet av forståsegpåere. Det beviste Jan Garbarek i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Garbarek samlet folk i alle aldrer og fra alle samfunnslag rundt den vakre Karpedammen inne på Akershus festning i går kveld. Karpene svømte henrykt i flombelysningen fra scenen foran de nærmere 3000 menneskene som lot seg trollbinde av Garbareks toner mens den svale sommerkvelden ble til natt .

På tvers av moter, alder og samfunnslag samler jazzrelatert musikk stadig flere tilhengere. Og Jan Garbarek har alltid vært en foregangsmann når det kommer til blanding av musikalske stilarter, noe publikummet hans absolutt bar preg av i går kveld. Blant publikum kunne man skue vestkant-grå hårfrisyrer side om side med nybarberte ungdommer og hennarøde frisyrer à la Unni Wilhelmsen.

- Jeg tror det er en langt større interesse for jazz nå. Det går ikke an å si «nei, jeg liker ikke jazz» lenger, sa den alltid tilstedeværende Unni Wilhelmsen.
Hun var en av mange unge musikkinteresserte som hadde dratt for å oppleve den spesielle konserten. Og ungdommene slukte Garbareks eventyrlige musikalske verden foran silhuetten av den gamle festningen som tegnet seg majestetisk på himmelen bak utendørsscenen.

Arve og Jan

Konserten foregikk i regi av Oslo Kammermusikk Festival, og kunstnerisk leder Arve Tellefsen var mer enn fornøyd med arrangementet.

- Dette er kammermusikk i høyeste forstand. Jan Garbarek har forlatt jazzen for lenge siden. Han spiller «Jan Garbarek-musikk», fastslo Tellefsen.

Man kan spørre seg hva en artist som Jan Garbarek har å bestille utendørs på en musikkfestival som ellers sverger til intimkonserter på kammerset, men den slags kritikk tar Arve Tellefsen på strak arm.

Satser ungt

- Opprinnelig skulle kammermusikkfestivalen foregå på små rom, men de grensene har jeg sprengt for lenge siden, sier Tellefsen.

Og det er ikke de eneste grensene Oslo Kammermusikk Festival sprenger. I løpet av festivalens 28 arrangementer regner Arve Tellefsen med å trekke et sted mellom tolv og femten tusen publikummere. Og det med en gjennomsnittsalder klassiske arrangører kan misunne dem.

- Vi er opptatt av å tenke på neste generasjon av både utøvere og publikummere, sier Tellefsen som har fått kritikk for at festivalen satser så bredt.

<B>Jan Garbarek

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!