Carrey i forandring

Nostalgisk godt om verdier og hverdagshelter.

«The Majestic» er dels en hyllest til tradisjonelle, amerikanske verdier, dels en fortelling om en manns forvandling, med Jim Carrey i sin hittil beste seriøse rolle.

Carrey har slitt litt med komikeren i seg et par ganger, men vokser stadig, og er virkelig overbevisende i rollen som Peter Appleton, manusforfatter i 50-åras Hollywood, da McCarthy-tidas kommunistjakt var i full gang.

Frank Darabont («Frihetens regn»/«The Green Mile») tar seg bestandig god tid til å brette ut sine mangfoldige historier. Så også her - med et nostalgiens skjær hvilende over filmens 150 minutter - en film Darabont tilegner den gamle mester Frank Capra («It\'s a Wonderful Life»). Capra beskrev gjerne hverdagshelter. Carreys Appleton reiser seg og blir én i kampen mot kommunistjegerne.

Mannen befinner seg plutselig svartelistet og uten jobb, kjører av gårde med atskillig promille og våkner med hukommelsestap i en småby med vennlige mennesker. De tror alle han er Luke, så lik er han denne savnede krigshelten, sønn av Harry (Martin Landau). «The Majestic» er Harrys forfalne kino, som nå bygges opp igjen.

Darabonts hyllest til kinoen, filmen og vårt opplevelsesbehov er noe av det vakreste i denne episke beretningen, selvsagt også inneholdende en gammel kjærlighetshistorie, innen hukommelsen brått vender tilbake og vår venn må vise seg som noe mer enn en vinglepave.

Det er her regissøren smører i overkant på i sin iver etter å lovprise amerikansk lov, nobel amerikansk moral, amerikanske hverdagsmennesker og edelt mot.

Men hans fortellerstil er behagelig, billedlig stemningsfull og full av menneskelighet. Ingen liten ting.

At den hardt arbeidende Carrey lykkes så godt er en god grunn til å oppleve «The Majestic».

NOSTALGI: Frank Darabont hyller hverdagsverdiene, men også filmen, i sin severdige «The Majestic» - hvor Jim Carrey gjør en meget god figur. Her med Laurie Holden.