Carter rørt av Willie

En tydelig rørt og smilende Jimmy Carter mottok artistene og publikums hyllest under Nobels fredspriskonsert i går kveld.

- Noen ganger i livet er jeg blitt overveldet av følelser. I kveld er en slik kveld, sa den lavmælte fredsprisvinneren på scenen i Oslo Spektrum.

Da hadde han akkurat hørt en av sine favorittartister, vennen Willie Nelson, rusle seg igjennom Elvis-slageren «Always On My Mind» og mottatt en bjørneklem fra countrylegenden.

- Da jeg hørte Willie synge, banket hjertet mitt, kvitterte Carter.

Afrika

Fredsprisvinneren benyttet sjansen til å sette søkelyset på arbeidet Carter-senteret gjør i Afrika, og fortalte det stivpyntede publikummet om hvor lite det skal til, og hvor viktig det er, å hjelpe medmennesker i den tredje verden til et verdig liv.

- Det er viktig at artister, som Willie, lar sannheten komme fram på verdens scener og lerreter, sa Carter, før Nelson kvitterte med klassikeren «Georgia», som Carter hadde ønsket seg spesielt.

Carter satte tydelig pris på det blandede programmet som var satt sammen til hans ære. Mari Boine fikk åpne konserten med en musikalsk bønn til moder jord på samisk. Det 20-årige sangtalentet Josh Groban fikk med seg Sissel Kyrkjebø i en noe annen bønn, den pompøse «The Prayer», som Oslo-publikummet virkelig så ut til å nyte.

Fyrverkeri

Afrikanske Angelique Kidjo fikk imidlertid for alvor varme inn i den kjølige scenekonstruksjonen med smittende allsang til heftige rytmer.

- Når Angelique Kidjo spiller forsvinner alle grenser, var fredsprisvinnerens rosende attest til fyrverkeriet fra Benin.

På ærestribunen fulgte fredsprisvinneren og hans familie det meste av programmet, flankert av statsminister Kjell Magne Bondevik, Nobelkomiteen, utenriksminister Jan Petersen og prominente representanter for norsk organisasjonsliv - alle fulle av beundring for fredsprisvinneren.

- Jeg vil streve resten av livet for ikke å skuffe noen av dere, lovet Carter

(NTB-Trygve Mellvang)

STERKE FØLELSER: - Da jeg hørte Willie synge, banket hjertet mitt, sa en rørt Jimmy Carter.