Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Cash alene

Cash-sanger strømmer fra utømmelige kilder.

CD: «Johnny Cash elsket barn,» skriver sønnen John Carter Cash på coveret til den første CD-utgaven av en LP fra 1973, der Cash tar ungene på fanget og synger et knippe barnesanger. Mannen i svart ble favoritten til John og vennene hans etter at han en gang leide en hel kino og viste 180 unger fra lille Johns skole «Supermann».

49 uutgitte opptak

Med fire bonusspor er nyutgivelsen av denne samlingen en trivelig, liten påminnelse om at Cash var mer enn en suveren fortolker av livets melankolske og mørke sider. Overgangen er myk til plata som nå utgis under tittelen «Personal File». Den rommer 49 tidligere uutgitte opptak gjort mellom 1973 og 1982, funnet dypt inne i «The House of Cash», som familieboligen heter. Innspillingene har Cash gjort alene i sitt hjemmestudio. En mann med gitar, slik han også framsto på samlingene med American Recordings de siste åra han levde. Man kan jo reflektere over hvordan folk hadde reagert dersom Cash hadde utgitt disse sangene i dette formatet i 1973. Det er liten tvil om at de ville falt dødt til jorda. Ikke fordi de ikke fungerer, men markedet var ikke åpent for denne typen minimalisme, og Cash var uansett inne i en kommersiell dødperiode på denne tida.

Intim stund med Cash

Men han puslet altså med sitt, og enhver som ønsker en intim stund med en avslappet og inspirert Cash, bør sikre seg denne dobbelt-CD\'en. Her er sanger av A.P. Carter, brødrene Louvin, John Prine, Johnny Horton, Rodney Crowell og ikke minst en hel rekke mindre kjente Cash-sanger - mange av dem med religiøse motiver. Cash er alene med disse sangene, der han henvender seg til en usynlig lytter med sine fortellinger. Få sangere synger bedre om ensomhet, samtidig som Cash i høyere grad enn de aller fleste skaper et stort og varmt fellesskap med sin makeløse musikk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling