Cash er kongen av cool

Mannen i svart viser unge artister veien.

Det tredje samarbeidsprosjektet mellom mannen i svart, Johnny Cash, og rock-produsenten Rick Rubin følger opp de to foregående på en utmerket måte. «Sangen er alt det dreier seg om,» skriver Cash på coveret til denne CD-en. «Før jeg kan gjøre innspillinger, må jeg høre den, synge den og vite at jeg kan få den til å føles som min egen, ellers nytter det ikke.»

Enkle ord, dype hemmeligheter. Cash lever ut de sangene han synger, enten de er skrevet av Neil Diamond eller Nick Cave - eller av Cash selv. Men han lever dem ut på en behersket måte. Cashs måte å holde igjen på er klassisk cool: dype følelser bak et enkelt, tilsynelatende stoisk uttrykk. Cash synger om alle livets tildragelser, lys og mørke, lengsel og ensomhet, liv og død, kjærlighet og drifter med den samme livsvise overbevisningen. Han har vært der ute og opplevd det, alt sammen.

Med andre ord: Dette er klassisk grunn. Uvanlig vitale eksempler på kraften i countrymusikken, foran et nytt århundre. Hvor lenge vil Cash holde det gående? Han skriver at han er frisk og ved god helse, og som han uttrykker det:

«Når det gjelder spørsmålet om ungdom eller alderdom: Jeg ville ikke bytte bort min framtid med noen jeg kjenner.»

Du er og blir den du er. Særlig Johnny Cash.