Casino

FørdeNRK eier TV-lørdagskvelden. Når Tande-P. skraper over en million seere med «Høyt Skattet», er det seertall som ellers bare oppnås av fotballkamper. I stedet for i det minste å prøve å konkurrere, kjøper TV2 inn sitt folkelige alternativ: Repriser på «Olsenbanden». Men først: spill. Nesten samme hvilken dag det er, får du alltid reklame for gambling på NRK. Statskanalen overlater nå fire ganger i uka sendeflaten til Norsk Tipping som anretter sine programmer om Lotto, Vikinglotto, Extra og Superflax som best de kan for å øke spillelysten. I går vant en spiller 9,7 millioner - men får fremdeles lov til å være anonym. Fredagens nye Superflax trekker derimot spillerne inn i studio så vi får se dem vinne og tape. Akkurat hvorfor gambling er så mye mer verdig reklame enn annet norsk næringsliv er vanskelig å fatte - like utrolig er det at NRK uten å lee på øyelokket overlater produksjonsansvaret for programmene til Norsk Tipping.

Rike vinner mest

I «Høyt Skattet» dreier det seg også om penger. Her kan man vinne tilbake ett års innbetalt skatt. Den interessante effekten av det er jo at de som allerede tjener mye, kan vinne mer enn de som tjener lite fra før. Men lørdagsunderholdning skal vel kanskje ikke være rettferdig.

Elementene i «Høyt Skattet» er nå godt kjent: en kjendis intervjues, en spørrekonkurranse om store penger, musikk og buskis med Øivind Blunck. Og Bluncks Fridthjof-figur forsker fortsatt i dybden på buskishumorens muligheter. I går var det ellers en pent nyklipppet Halfdan Sivertsen som fikk gjensyn med 1981-utgaven av seg selv, da han sang i melodi Grand Prix om krig, angst og atombomben - iført dypblå speilfløyelsdress med brede slag, vannkjemmet hår og raddisskjegg. Nærmest som et slags missing link i evolusjonen fra artist til underholdningsartist. Men Sivertsen er morsom og hjelpsom, han, selv om Tande-P. hadde en utfordring som replikkinstruktør da han skulle ha Sivertsen til å snakke og klø seg samtidig. Men selv om programmet er populært, er det også så komplisert at mye skal klaffe for at en sending skal bli helt vellykket. I går rant det litt ut på slutten.

Imponerende

I «Smørøyet» startet en ny stor satsing i går: Ansur. En serie om Viktor med enslig mor, far forsvunnet i Mandalay, Burma, synsk farfar, mystisk hus, lærere med private studiesirkler - og besøk i 10 000 år med norgeshistorie. Det var en imponerende åpning som ga mersmak, men det blir spennende å se om de klarer å dra sammen alle de trådene som ble lagt ut i går.