<strong>Sesong åtte:</strong> Ikke umulig at det blir den siste. Foto: Christian Roth Christensen
Sesong åtte: Ikke umulig at det blir den siste. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

KOMMENTARER

Hver gang vi møtes:

Castingen i årets «Hver gang vi møtes» er til å grine av

Ingen tvil om at programmet synger på siste verset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I kveld er det premiere på sesong åtte av «Hver gang vi møtes». TV 2-programmet som har gitt nytt liv til like mange avblomstrede artistkarrierer som «Melodi Grand Prix» og «Stjernekamp» til sammen. På sitt meste hadde programmet over 800 000 seere, en vellykket coverlåt kunne suse oppover Spotify-lista som en sommerfuggel i vinterland. I visse kretser ble programmet på et tidspunkt omtalt som «Hver gang vi gråter». Fellesskapet, nærheten og historiene artistene delte ble opplevd - både av dem og av tv-seerne - som noe nært og vakkert.

Anita Skorgan forklarte grininga slik til VG i 2015:

- Man har et veldig sterkt forhold til sine egne sanger, kjærlighetsbrev eller dagbøker. Når noen andre da har strevd og gjort noe med låten din og fremfører den på en ekte, oppriktig og fin måte, så blir man faktisk utrolig rørt, sa Anita.

Det er ikke utenkelig at tårene kommer til å renne i år også. Årets casting er nemlig til å grine av.

Hva er oppskriften på en vellykket HGVM-cover? Som Anita var inne på, egne sanger, framført på en ekte, oppriktig og fin måte. Aller helst folkekjære låter publikum allerede har på sin indre best of-liste.

Årets syv artister, Elisabeth «Bettan» Andreassen, Maria Haukaas Mittet, Sol Heilo, Tom Mathisen, Lars Bremnes og Petter «Katastrofe» Kristiansen, har til sammen TO slike låter.

Bettan har «La det swinge».

Trine Rein har «Torn».

Misforstå meg rett: Alle deltakerne i årets HGVM har bemerkelsesverdige talenter og karrierer på hvert sitt vis. Det er artistsammensetningen, altså kombinasjonen av de ulike artistprofilene, jeg først og fremst kritiserer.

For årets deltakere består først og fremst av 1) coverartister 2) mer eller mindre ukjente artister og 3) tulleartister.

La oss ta en titt på dem: Maria Haukaas Mittet kan synge. Hun var med i «Idol» i 2005, da hårsveisen fikk skylda for at hun røk ut tidlig. Hun vant den norske Melodi Grand Prix-finalen med «Hold on be strong» i 2008 og stakk av med «Stjernekamp»-seieren i 2015, da hun blant annet covret Beyonces «Halo». I tillegg har hun gitt ut noen forglemmelige album. Så hvilken låt skal de andre deltakerne covre av en artist som først og fremst covrer andre artister?

Og der har vi Bettan også. Dama er intet mindre enn en institusjon i Norge, men vi må kunne være ærlige og si at det ikke er på grunn av de allsangvennlige originallåtene hennes. Selv om det sikkert blir grining når Jan Werner-duetten «Duett» kommer på programmet.

Og Trine Rein. Hvilke låter har hun utover millionsuksessene «Torn» og «Just missed the train»? Hvis man ikke teller med terningkast 1-låta om Femundløpet hun sang med Mikkel Gaup, da.

Hjemme hos meg spiller vi Katzenjammers Hakkebakkeskogen-låter hver dag. Det betyr ikke at Sol Heilo er kjent for det brede lag. Det er nok heller ikke Lars Bremnes, selv om han har et kjent etternavn og mange nydelige originallåter. Hvis jeg skulle gjette, er det han som kommer til å få mest ut av årets HGVM. Han får formidlet sine låter til et bredt publikum, sunget av stemmer med mye kraft.

Tidligere sesonger har alltid hatt et wild card. Denne sesongen har nesten bare wild cards. Tom Mathisen og Katastrofe er i særklasse. Katastrofe er vel først og fremst kjent for å ha et gjestevers på en Marcus og Martinus-låt.

Greit, «Sangen du hater» er ikke bare skamløs, den er også skamløst fengende, men resten av låtkatalogen er flatere enn knekkebrød. Bettan må velge blant «Døtra til Dorthe» og «Jeg digger luddere». Hva blir igjen til Trine Rein, da? Det må bli «Typisk norsk», det, jodeleio! Og Sol Heilo? Hun får ta «Maria», OinkaDoinkaOinkaDoinkaDonkDongDongDong!

Neste stopp blir å velge mellom Tom Mathisens «Hvis menn fikk menstruasjon», «Jesus lærte meg å jodle» og «Tusen grunner til ikke å ha sex i kveld».

I 2014, etter at HGVM hadde halvert seertallet siden forrige sesong, var TV 2 usikre på om de skulle fortsette. Nå som de åpenbart har skrapet i bunnen av artistkassa, burde de ta den vurderingen på ny. Med mindre de får tak i Bjørn Eidsvåg eller Åge Aleksandersen. Det er lite sannsynlig. Ville du stilt hvis det innebar å sitte på tv og covre «Jeg digger luddere»?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer