- Castro utnytter stjernene

Kommunistkjempen Fidel Castro har hatt besøk av både Leonardo DiCaprio, Jack Nicholson, Naomi Campbell og andre superstjerner på sin røde øy i det siste. - Stjernene burde skjemmes for å la seg bruke i Castros propagandamaskin, sier kongresskvinnen Ilena Ros.

Flere andre kritikere uttaler også at møtene er skammelige og pinlige.

Foruten Nicholson, DiCaprio og Campbell har også Matt Dillon, John F. Kennedy jr. og Kate Moss besøkt Havanna de siste månedene.

- Paradis

Flere av dem har fått møte kommunistdiktatoren på Cuba - og samtlige av stjernene som har blitt observert mens de besøkte øya, har kommet med entusiastiske uttalelser.

- Cuba er et paradis og Fidel Castro er et geni, sa Nicholson etter sitt besøk med Castro i Revolusjonsmuseet i Havanna.

Nicholson nøyde seg ikke med bare å møte den seige kommunistlederen. Den berømte skuespilleren hadde også møter med industriledere - og besøkte en jazzklubb og en berømt sigarfabrikk. Nicholson fikk med andre ord pattet på noen eksklusive Havanna-sigarer i løpet av oppholdet.

- Castro er inspirerende - og uhyre intelligent, bekreftet supermodellen Naomi Campbell etter sitt møte med Castro.

Etter 36 års lang handelsembargo mot kommunistøya har blant annet disse uttalelsene falt mange Cuba-hatere tungt for brystet, ikke minst flere konservative kongressmedlemmer.

Propaganda

- Stjernene bor på hotell og spiser på restauranter der cubanerne selv ikke har råd til å være gjester, sier Ilena Ros, eksilcubaner fra Miami som nå sitter i Kongressen.

Kjendisene aner kort og godt ikke hva de holder på med når de sier så positive ting om Cuba, hevder kritikerne.

Fanger

- Stjernene er blitt en del av Castros propagandamaskin. Castro har kontakt med disse kjente personene fordi han håper at det skal føre til endret politikk fra USAs side overfor Cuba, fortsetter diplomaten Luiz Fernandez ifølge Aftonbladet.

Flere krever nå at kjendisene tar et større ansvar når de først velger å besøke Cuba.

- Stjernene bør ta med seg en liste over de mange politiske fangene på Cuba - og kreve at Castro setter disse menneskene fri. Da gjør de nytte for seg på ferieturen, hevder kritikerne.

DIGGER CASTRO: - Fidel Castro er et geni, mener Jack Nicholson.