CastROck

Den første konserten med et vestlig rockeband på Cuba ble en lyninnføring i kubanernes respekt for Fidel Castro. Dagbladet var til stede på den historiske konserten med Manic Street Preachers.

HAVANNA (Dagbladet): Sist gang vestlige rockeartister spilte på kommunistøya, var da Billy Joel og Kris Kristoffersen gjestet øya i 1979.

Millionærmarxistene Manic Street Preachers nye album «Know Your Enemy» er et ballespark til USA for handelsboikotten av Cuba. Bandet er ventet til årets Quart-festival.

Lanseringen av plata, som kommer ut i Norge den 17. mars, ble en absurd forestilling.

Det skyldes ikke bare kubanernes problem med å forstå engelsk - eller at poprock eller Manics så godt som er ukjente begrep i det MTV-frie Cuba.

Castro fulgte med

Manic Street Preachers hadde invitert et av sine forbilder - Fidel Castro - til konserten. De trodde ikke han ville komme, men da han dukket opp med sitt voldsomme livvaktfølge, ble artistene gjort til statister.

Det samme gjaldt de vel 5000 kubanerne som var til stede på konserten - den første store rockekonserten på salsakommunist-øya noen gang, selvsagt med det største eksemplaret av det kubanske flagg som bakgrunnsteppe.

Baby Elian

Det var en elektrisk stemning inne i teatret like før konsertstart. Det er få ganger du ser kubanere stresset. Det skjer bare når Castro eller hans menn, som det er mange av, kommer.

Og så skjer det: diktatoren, som er et av de fremste terrormålene i verden de siste 40 årene, kommer inn.

En hel sal spretter opp og vinker med sine røde Manic Street Preachers-flagg til sin El Commandante. Når han omsider får satt seg, setter resten seg også. Resten styrer gamle «papa».

En gang i løpet av konserten, reiser Castro seg og sørger for kollektiv klapp. Det skjer etter at James Dean Bradfield synger «Baby Elian» - ganske riktig om dramaet i Florida i fjor. Den siste gangen er når Castro går ut av salen.

Håndslag

Dagbladet pratet med vokalist Bradfield før og etter konserten. I dagene før konserten hadde han søvnløse netter på grunn av påfunnet. Etterpå dirret han av ekstase. Av å ha møtt Castro - og for at han ble invitert på middag hos ham.

- Det er mye som kan sies om Fidel Castro, men at han har sine meninger og er karismatisk kan ingen ta fra ham. Han og dette landet har stått imot USA og kjørt sitt eget løp. Slikt står det respekt av, sier Bradfield til Dagbladet.

PR-STUNT: Manics' konsert betyr uvurderlig PR både for bandet og for diktatoren Fidel Castro. Her sjekker han klokka under sin første rockekonsert.
CUBA-KICK: Manic Street Preachers ble historiske da de som første rockeband inntok Cuba med en konsetr lørdag kveld.