Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Cate Blanchett som frustrert frue

Den australske Oscar-vinneren spiller Hedda Gabler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 36-årige skuespilleren Cate Blanchett ble belønnet med en Oscar for rollen Katharine Hepburn i «The Aviator». Nå er hun også blitt belønnet med Ibsen-prisen for sin rolletolkning av Hedda Gabler.

Det skjer samtidig med at Brooklyn Academy of Music (BAM) i New York har kjøpt forestillingen, som var en enorm suksess i Sydney i 2004.

Var redd for Hedda

Ibsens teaterstykke fra 1890 har alltid utfordret kvinnelige skuespillere, og dette er andre gang Blanchett gjør Hedda Gabler. Men i et intervju med Time Out Magazines New York-utgave forteller den australske skuespilleren om hvordan hun lenge var redd for å spille Hedda.

- Jeg tror jeg hadde rømt fra Hedda Gabler i ganske lang tid, sier Blanchett om tiden før hun bestemte seg for å ta rollen.

Og nå som hun har hatt tid til å bli godt kjent med rollefiguren, gir hun denne karakteristikken av Hedda:

- Hun er utrolig farlig (...). Hun er en som er like mye i konflikt med seg selv som med sine omgivelser.

Mørk Oscar-kveld

HURRICANE HEDDA: Cate Blanchett debuterer på den amerikanske teaterscenen i rollen som Ibsens Hedda Gabler. Foto: Reuters/Scanpix
HURRICANE HEDDA: Cate Blanchett debuterer på den amerikanske teaterscenen i rollen som Ibsens Hedda Gabler. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Ibsen-stykket er den mest solgte teaterforestillingen BAM har satt opp på ti år, og allerede er det solgt billetter for mer enn én million dollar.

Mottakelsen som Blanchett får blant amerikanske anmeldere tyder på at de som har sikret seg billetter ikke vil bli skuffet.

«Blanchett trollbinder i amerikansk scenedebut» heter det fra nyhetsbyrået Reuters\' utsendte anmelder. Mens avisen The New York Times beskriver Blanchetts Hedda som «Hurricane Hedda».

Den 36-årige Hollywood-stjerna som også har fått mye oppmerksomhet for roller i «Ringenes Herre»-filmene, «Elizabeth» og «Den talentfulle Mr. Ripley», kommer ikke til å bli møtt av blitzregnet under søndagens Oscar-utdeling.

- Da står jeg på scenen på BAM. Min kveld blir en anelse mørkere, sier Cate Blanchett til magasinet Time Out.

<B>VAR REDD HEDDA:</B> Den australske skuespilleren rømte lenge fra Hedda Gablers figur. Blanchett mener Hedda er utrolig farlig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!