Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Cate glitrer i tysk bastard

BERLIN (Dagbladet): For Cate Blanchett var det aldri et mål å bli skuespiller. Nå funkler hun som den 52. Berlin-festivalens kanskje største stjerne og presenterte i går Tom Tykwers åpningsfilm «Heaven», med en viss rett kalt en «bastard».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For regissøren er tysk, Blanchett er fra Australia, medspilleren Giovanni Ribisi er italienskamerikaner, manus er skrevet av to polakker, og som medprodusenter troner de velkjente regissørene Anthony Minghella og Sydney Pollack.

Før filmen tok henne, vurderte Blanchett en karriere som arkitekt. I Berlin deltar hun også i Lasse Hallströms «The Shipping News» i hovedkonkurransen - en særdeles mangfoldig skuespiller med rom for et bredt spekter kvinnetyper bak sin nesten gjennomskinnelige fasade.

I en scene i «Heaven» lar hun alle sine blonde lokker barbere bort, en sekvens hun fant frigjørende:

- På film blir man så altfor ofte opptatt av utseende. Her handlet det om bevissthet. Jeg likte at filmen brakte forandringer inn i mitt eget liv, sier Blanchett. - Kanskje høres det barnslig ut, men den scenen fikk meg til å føle at jeg i brøkdelen av et sekund så inn i en munkeverden.

Spenning og ånd

Talentfulle Tykwer, den første representanten for en sterk gruppe tyskere på årets festival, har i sannhet laget en mangeartet film. Den begynner som en stram thriller og ender som et åndelig drama fullt av moralske dilemmaer og religiøse overtoner. Så stammer da manus fra ingen ringere enn avdøde Krzysztof Kieslowski og hans høyst levende medarbeider Krzysztof Piesiewicz. Kort sagt tar Blanchetts figur, Philippa, livet av fire personer i et feilslått bombeattentat. Ribisis politimann Filippo forelsker seg i henne og hjelper henne på flukt.

- En poetisk reise og et fellesskap av metafysisk karakter, sier Blanchett.

Fra oven

Tykwer kaller seg ateist, men «en åndelig ateist», presiserer han, idet spørsmål fra forvirrede journalister beveger seg inn på Messias-begrepet og betydningen av selve himmelen som metafor. For ham er filmens tema kjærligheten:

- Kraften i kjærligheten mellom disse to er overveldende. Jeg ble betatt av manus med en gang jeg leste det og hadde ganske raskt et bilde av hvordan det hele skulle se ut.

For øvrig var det Minghella («Den engelske pasienten») som overtalte Tykwer til å ta jobben, siden han selv følte han bare ville bli en blek Kieslowski-kopi, om han ga seg i kast med prosjektet.

Så var det klart for gallaåpning for en film hvis tittel henspiller på inspirasjonen fra oven, ifølge Piesiewicz. Du store himmel.

HIMMELSKE: Cate Blanchett (t.h.) møtte pressen sammen med regissør Tom Tykwer (midten) og medspiller Giovanni Ribisi (t.v.).
Hele Norges coronakart