Cate ser syner

LONDON (Dagbladet): Cate Blanchetts rollefigur må tåle småbyens mistenksomhet og en voldelig Keanu Reeves i filmen «The Gift». Med sine synske evner dras hun inn i en mordsak. - Svært langt fra rollen som alvedronning i «Ringenes Herre», sier Blanchett til Dagbladet.

Siden australske Cate Blanchett imponerte kinopublikum som dronning Elizabeth I i filmen «Elizabeth», har hun tatt del i satsinger som «The Talented Mr. Ripley» og «The ideal Husband». Nå er hun aktuell som den synske alenemora Annie.

- Jeg har aldri hatt noe sterkt forhold til det parapsykologiske. Likevel fant jeg det fascinerende å utforske denne verdenen da jeg forberedte meg til «The Gift», forteller Cate Blanchett når hun møter Dagbladet i London.

Hyllet av Ullmann

Filmen har norgespremiere fredag. Seinere i sommer kan norsk kinopublikum se skuespilleren fra landet Down Under i «The Man Who Cried». Der gestalter hun rollen som Lola, en russisk kvinne som prøver å finne fotfeste i Paris seint på trettitallet.

Liv Ullmann karakteriserte Cate Blanchett som en av de aller mest spennende av dagens unge skuespillere etter å ha sett henne i filmen der Christina Ricci og Johnny Depp er blant motspillerne.

Alvedronning

Entusiaster som venter på storfilmen «Ringenes Herre», får se 31-åringen i rollen som alvedronningen Galadriel.

- Det var to forskjellige verdener. I rollen som Galadriel måtte jeg snakke alvespråk og spille mot karakterer jeg ikke kunne se, forteller Blanchett om arbeidet med filmversjonen av J.R.R. Tolkiens berømte eventyr.

Da hun utviklet karakteren Annie møtte hun mange kvinner som er utstyrt med gaven som gjør at de kan «se» hva som skal skje.

- De fleste ønsker å rydde opp i et kaotisk liv når de snakker med synske, jeg nærmet meg for å lære noe i forhold til jobben min. Jeg har i aller høyeste grad beholdt min realistiske og praktiske tilnærming til omgivelsene.

- De visste jo ikke hvem jeg var, men da jeg ble spådd i Los Angeles, antok de fleste at jeg ønsket å se min framtid som skuespiller. Det var ikke så interessant.

Golden Globe

Blanchett legger ikke skjul på at intervjuer er en del av jobben som hun ikke er særlig begeistret for. Men siden hun portretterte dronning Elizabeth I, en rolle som ga henne en Golden Globe og en Oscar-nominasjon, har presset endret seg.

Blanchett har base i Los Angeles. Ektemannen Andrew Upton er i samme bransje, men som skribent. De har gjort en kortfilm sammen og ser ikke bort fra flere samarbeidsprosjekter.

Kledd i svart buksedrakt og høye hæler ler Blanchett når hun får spørsmål om forfengelighet:

- Det er lett å bli besatt av utseendet i denne bransjen, spesielt hvis du er kvinne.

KONEMISHANDLER: Keanu Reeves, Blanchetts motspiller, gestalter en morderisk konemishandler.