Cathrine Gehrken

«Må mor være hjemme med barna?» spør Cathrine Gehrken på TV3. Selv passer hun ungene og lager talkshow fire kvelder i uka mens gubben er i Nagano.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Arne var den siste som dro til Japan, lenge etter alle de andre. Jeg holdt ham hjemme så lenge jeg kunne. Det blir uansett lenge å ha eneansvaret mens Arne er OL-reporter.

Kabalen for det travle TV-paret går opp ved hjelp av praktikant.

CATHRINE HAR EN FORTID SOM «PROMO-BABE» i plateselskap. Nå bruker hun salgstalentet på TV3s snakkeshow «På G». Hver kveld er hun der, mellom innkjøpte serier og damer som selger bind og bleier.

- Som seer foretrekker jeg TV uten reklame. Men jeg kunne ikke tenke meg å betale 1000 kroner i måneden for å få flere kanaler uten reklame. Jeg skifter til et annet program så snart reklamepausene begynner.

Som programleder må hun imidlertid avfinne seg med reklamens makt og regler. Cathrine foredrar kjapt om en kommersiell halvtime på TV: den er nøyaktig 23,5 minutter lang. Innen tida er omme skal hun ha avviklet hele showet, med vignetter og introer og utroer og gjester og spørsmål og svar og korrekt beinføring.

- Øver du på å gå baklengs tilbake til programlederstolen etter at du har ønsket gjestene velkommen?

- Uff, nei. Det burde jeg kanskje? Men jeg har øvd på mye annet.

TV3 FRIR UHEMMET TIL PRODUSENTENE AV SÅPER OG SJAMPOER

når de lanserer «På G» med kvinnelig programleder og feminint fortegn på programprofilen. Cathrine og gjestene diskuterer jenter og sjekking, jenter og makt, jenter og kroppsbilde, jenter og humor.

- Blir ikke dette smalt i lengden?

- Nei, det er jeg ikke redd for.

- Står du ikke i fare for å ekskludere den mannlige halvparten av seerne?

- Gjør det noe? Det er en misforståelse å tro at du kan lage TV som passer for alle på én gang. Da risikerer du at ingen liker det.

TV-ratingen sier ingen ting om sofapotetenes motiver for å zappe inn det ene eller det andre programmet. Men tallene viser at «På G» ikke er folkefjernsyn. På en vanlig kveld får rundt 29000 seere med seg programmet. Nå flyttes det til kl 21.00 i håp om å trekke flere seere i annonsørenes målgruppe.

- Er du fornøyd med seertallene?

- Selvfølgelig ønsker vi at flere skal se på. Hvis TV3 skal fortsette med programmet, må vi få flere seere. Men jeg er ikke så opptatt av ratingen. Min oppgave er å gjøre en god jobb som programleder. Andre får ta seg av markedsføring, sendeskjemaer og seermønstre.

MARKEDSFØRINGEN HAR IKKE VÆRT TIL Å UNNGÅ.

Cathrine hopper og spretter og smiler i vinkel fra avisannonser og plakater på buss, bane, tog og trikk. I tillegg reklamerer hun titt og ofte for programmet på sin egen kanal.

- Folk kjenner meg ikke igjen. Jeg tar banen fra Østerås til byen, og der henger plakaten uten at noen legger merke til meg. Men det er kanskje ikke så rart, sånn som jeg ser ut om morgenen. Løper av gårde i svær boblejakke og med slapt oppsatt hår. Går aldri med det løst, slik som på skjermen. Jeg har en forkjærlighet for glorete hårpynt, strikker, hårbøyler og spenner.

Cathrine graver dypt i veska. Opp kommer de mest usannsynlige håreffektene på denne siden av Hollywood; røde, oransje og rosa tøyblomster til å piffe opp frisyren en grå vinterdag. Ikke akkurat Kaci-spenner.

- Hmm. Kanskje jeg begynner å bli litt for gammel til å gå med slike?

Rosettene forsvinner ned i veska igjen. Der har hårpynten selskap med store mengder «kontorutstyr»; kort, saks og limtuber. Ikke én tube, men to.

- Eh, hva bruker du dette til?

- TV3 har ikke penger til å trykke fancy juksekort til programlederens spørsmål. Så jeg klipper og limer selv. Og jeg er alltid redd for ikke å ha nok lim, derfor går jeg rundt med en ekstra tube.

- Er du den typen som alltid har med deg to par strømpebukser også?

- Aldri. Sånne ting regner jeg med skal gå bra.

Cathrine var promotionmedarbeider i EMI da Arne Hjeltnes flyttet til Bergen for å være med på pionertida i TV2. Hun fulgte med. Først som reporter i «God ettermiddag, Norge», deretter som programleder for videoprogrammet «VTV».

- Ledelsen var bekymret, for jeg var gravid. Og det var kanskje litt rart at jeg skulle stå der og være ung og kul mens magen vokste. Men jeg var på skjermen fram til en uke før Ømjer ble født. Bildeutsnittet ble mindre og mindre for hver sending...

Etter Ømjer kom datteren Ingeborg. Begge gangene Arne har fridd til Cathrine, er hun blitt gravid. Nå har han annonsert et nytt frieri. Cathrine svarer ja. Iallfall på ett punkt:

- Jeg vil gjerne ha flere barn. Så mange som mulig.

ETTER KARRIERESTUNTET SOM HØYGRAVID

videopresentatør, jobbet Cathrine som reporter i TV2s nyhetsavdeling og i «God morgen, Norge!». Før jul sa hun opp, og meldte overgang til TV3. Kanalsjef Kalle Lisberg har gitt henne kontrakt i ett år - selv om programmet ikke skulle overleve så lenge.

- Feit avtale?

- Jeg får godt betalt. Det skulle bare mangle. TV3 tar en sjanse når de satser på meg, men jeg tar også en sjanse. Jeg sa opp den faste jobben, og jeg tar støyten med å eksponere meg. Det skal jeg ha kompensasjon for.

- Du er vel vant til et visst inntektsnivå?

- Jeg har aldri hatt store summer på lønnskontoen. Det er forskjell på å ha penger i banken og penger bundet opp i aksjer.

Cathrine vokste opp i velstående Bærum med BMW-forhandler Ulf Gehrken som pappa. Snart flytter hun med Arne og jentene til en åttemillionersvilla på Snarøya. Den var det hun som betalte.

_Kjenner du deg igjen i bildet av den rike bærumspiken?

- Nei, det er en fordom. Jeg kommer fra sovebyen Østerås, der det er blokker, kjøpesenter og T-bane som alle andre steder. Da jeg var 12 og spilte håndball på Bylaget, var jeg den eneste fra Bærum. Det er den eneste gangen jeg er blitt møtt med den bærumsgreia. Har dere svømmebasseng? spurte de.

Verken Cathrine eller søsknene ville ta over farens BMW-butikk.

- Tror far syntes det var befriende.

Bilforhandlerens datter kjører ikke engang BMW. Arne har en snerten liten sportsutgave, men hun mener den er upraktisk å frakte ungene i.

Da Cathrine var tenåring og begynte på BI, var det ikke for å bli pappas arvtaker. Hun begynte fordi det var en grei ting å gjøre på 80-tallet.

OG PÅ BI MØTTE BÆRUMSPIKEN BYGDAGUTEN.

Arne Hjeltnes har sagt at han aldri ville fått en så stilig dame hvis han ikke hadde vært morsom.

- Han var - og er - morsom. Det var det jeg falt for.

Arne ble snart gromguten, ikke bare Cathrines, men hele fjernsynsnasjonens. Venner av paret synes det er flott at Cathrine er på vei ut av Arnes TV-skygge. «På G» skal foreløpig gå fram mot sommeren, fire kvelder i uka. Showene spilles inn «live on tape», to og to i slengen. Cathrine har en stab på fem rundt seg. Tema og gjester bestemmes ofte i siste liten.

- Det er en tøff oppgave. Man planlegger ikke et halvt år i forveien med kommers TV, det er litt av problemet. Det blir litt tunga ut av munnen. Jeg hadde jobbet med TV i fem år, og sa ja til å bli programleder fordi det er en utfordring. Jeg synes man skal tørre å ta sjanser, våge å være selvironisk. Men selv er jeg ikke så modig - det er en av mine dårligste egenskaper.

- Flere kritikere mener at du må ta bedre styring på programmet. Enig?

- Styring skal jeg ha. Men gjestene skal stå i sentrum, ikke jeg.

Talkshowvertinnen synes ikke TV er så viktig.

- Man må ikke bli for selvopptatt. Jeg vil ikke være en sånn kul og eplekjekk programleder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer