Årets litteraturkritiker 2019:

Cathrine Krøger er årets litteraturkritiker

Kritikerprisene ble delt ut på Litteraturhuset i Oslo torsdag.

LITTERATURKRITIKER: Dagbladets litteraturanmelder Cathrine Krøger under prisutdelingen på Litteraturhuset i Oslo torsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LITTERATURKRITIKER: Dagbladets litteraturanmelder Cathrine Krøger under prisutdelingen på Litteraturhuset i Oslo torsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LITTERATURHUSET (Dagbladet): Mangeårig litteraturkritiker i Dagbladet, Cathrine Krøger, er kåret til årets litteraturkritiker 2019.

Utdelingen av prisen ble gjort på Litteraturhuset i Oslo torsdag formiddag.

Cathrine Krøger er et kjent fjes i norsk kulturliv og har i løpet av sin fartstid som kritiker ertet på seg mange forfattere i forskjellige sjangere.

- Det er krevende å være så upopulær over så lang tid. Det har ikke stoppet Cathrine Krøger, sier jurymedlem Eirik Vassenden.

Under utdelingen sier han at Krøger alltid gjør det lett for leseren å være uenig.

- Det er også derfor hun kanskje får så høylytt respons. Hennes tydelige stemme er viktig for offentligheten og vi håper å høre den videre framover, sier Vassenden under utdelingen.

Hard i klypa

- Jeg ble veldig overrasket og det er veldig stas å bli anerkjent av sine egne. Det er jo den eneste anerkjennelsen vi som kritikere kan få. Men jeg har jo også holdt på noen år og skal jeg være helt ærlig så synes jeg ikke det er ufortjent, sier Krøger og ler.

Litteraturkritiker og sykepleier Cathrine Krøger ble hyllet på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Litteraturkritiker og sykepleier Cathrine Krøger ble hyllet på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hun forteller at hun har tålt å være upopulær fordi hun ikke har brydd seg så mye om hva folk tenker.

- Kritikere sitter hjemme og jobber. Når jeg skriver så tenker jeg ikke på at det skal ut i allmennheten. Det er derfor noen av disse tekstene kan være litt røffe også. Jeg har alltid vært hard i klypa, så jeg har alltid tenkt at da må jeg tåle at andre er det tilbake, forteller hun til Dagbladet etter prisutdelingen.

- Jeg er veldig glad i en real slakt, men så kan jeg også blir veldig paff når jeg ser hvordan den virker i offentligheten. Det er ikke sånn at alt bare preller av og at jeg synes det er gøy. Men jeg tenker også at det er hold i det jeg sier og det gjør at jeg ikke angrer på det jeg skriver, sier hun.

Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten sier at Krøger har vært en markant stemme i avisas litteraturdekning i 20 år.

- Det er herlig at hun nå får den anerkjennelsen hun fortjener. Cathrine er en kritiker som leser med både hjerne og hjerte, som skriver med både fornuft og følelser. Som har en tydelig penn og ikke er redd for å sette ting på spissen og hun er ikke redd for å stimulere til debatt, diskusjon og samtale. Det er svært viktig for den litterære offentligheten i Norge, sier Hvidsten.

HYLLES: Kulturredaktør i Dagbladet Sigrid Hvidsten holdt tale for Krøger under prisutdelingen på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HYLLES: Kulturredaktør i Dagbladet Sigrid Hvidsten holdt tale for Krøger under prisutdelingen på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Bokslakt

For noen måneder siden skapte hun flere overskrifter og debatt da hun slaktet boka «Sensitive barn» av Märtha Louise og Elisabeth Noreng. Hun har også kritisert pensumet på sykepleieutdanningen og ble selv nylig ferdig utdannet sykepleier.

I 2016 ble hun oppnevnt som juryleder for Klarspråkprisen av daværende kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Klarspråksprisen tildeles offentlige virksomheter som har gjort en ekstraordinær innsats for å bruke et skriftlig språk som er godt, klart og brukervennlig.

Kritikerprisene 2019

Årets litteraturkritiker ble delt ut for første gang i 1994. Kritikerprisene blir støttet av Den norske Forfatterforening, Den norske Forleggerforening, Det skjønnlitterære oversetterfond, Norske barne- og ungdomsbokforfattere, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Norsk Journalistlag og Norsk Oversetterforening.

De andre kritikerprisene som ble delt ut var beste sakprosabok for voksne, beste oversettelse, beste barne- og ungdomsbok og beste voksenbok.

Jan Grue vant prisen for beste sakprosabok for voksne for den selvbiografiske boka «Jeg lever et liv som likner deres». Prisen for beste oversettelse gikk til Gøril Eldøen for oversettelsen av Virginie Despentes’ bok «Vernon Subutex 1». Kaia Linnea Dahle Nyhus vant prisen for beste barne- og ungdomsbok for «Verden sa ja». Beste voksenbok ble Mona Høvrings «Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer