Caves dager på kontoret

London: Nick Cave går på kontoret hver morgen for å lage musikk. Ut av arbeidsdagene hans kommer det ikke hitsingler, men en plate som med sitt nevrotiske og paranoide aspekt gjenspeiler deler av livet hans.

Nick Cave sitter i en Chesterfield-stol i biblioteket til et fasjonabelt hotell i London. Dette er hans hjemby. Han virker avslappet og fornøyd med livet. Nick Cave and The Bad Seeds slipper ny plate i begynnelsen av april og kommer til Oslo Spektrum 19. april.

Undertegnede har hørt «No More Shall We Part» og kan fortelle at plata er en naturlig fortsettelse av den lavmælte «The Boatman4s Call».

- Som alle andre blir jeg også eldre. Jeg er 43 år gammel nå, og da lager jeg ikke slik musikk som en 20-åring ville gjort. Jeg lager musikk som reflekterer hvordan jeg reagerer på verden rundt meg, sier Nick Cave.

Cave synes den forrige plata hadde for mye «bagasje» med seg. Det skjedde mye rundt ham, blant annet bruddet med Polly Jean Harvey.

- Det foregikk for mye utenfor sangene. Folk var for oppmerksomme på hva som foregikk. Fokuset var utenfor selve sangene. Med den nye plata er det ikke så mye bagasje. På den måten er det en bedre plate.

På kontoret

- Hvordan jobber du fram låtene dine?

- Ja, der sa du det. Jeg ser på låtskrivingen som et arbeid. Jeg venter ikke på den store inspirasjonen, den er altfor upålitelig, sier Cave.

Han har et kontor. Der er det et bord, et piano og en seng.

- Jeg våkner tidlig om morgenen, går på kontoret klokka ni og er der fram til klokka fem. Dette er jobben min.

Selv om Nick Cave tilsynelatende har veldig kontroll over låtene sine, er faktumet det motsatte.

- Det er ikke slik at jeg setter meg ned og tenker: «Nå skal jeg skrive en bråkete sang». Eller en rolig sang. Sangene blir det de blir, de kommer til syne. Jeg er alltid overrasket over hvordan sangene ender opp til slutt.

Fra kontoret tar han med sangene til sitt smått legendariske backingband The Bad Seeds og sier: «Her har jeg en sang som heter «God is in the house» og den går slik». Og så spiller Cave låten på piano.

- Så spiller vi låta sammen, og bandet lærer den. Det gjør vi et par ganger. Deretter spiller vi inn låta i platestudio. Jeg liker følelsen av at vi forstår låta underveis mens vi spiller den. Da får vi fram noe spontant og friskt.

Caves låter er skjøre saker.

- Jeg ser at jeg skriver låter som virker som de holder på å falle sammen i neste øyeblikk. «God Is In The House» er en av disse. Øyeblikkene da jeg opplever at sangene mine holder på å falle sammen under trykket av sin egen ubehagelighet, er for meg veldig vakre

Ingen hit-maker

Nick Cave har en stor tilhengerskare i Norge, men han er ikke akkurat kjent for å strø om seg med hitsingler. Men samarbeidet med Kylie Minogue og PJ Harvey på singlene «Where The Wild Roses Grow» og «Henry Lee» fra plata «Murder Ballads» førte til mainstream-suksess for Nick Cave og bandet Bad Seeds.

- Gjorde denne hitlisteklatringen noe med musikken din?

- Nei, jeg vil ikke si det. Dette var nok bare lykkelige øyeblikk av tilfeldigheter. «Where The Wild Roses Grow» er en av de mest morbide låtene jeg noengang har skrevet. Å se den klatre på listene, var selvfølgelig morsomt.

Men han var smertelig klar over neste singel ikke ville gjøre det så bra på listene. Cave mener de fleste av sangene hans ikke passer på kommersielle radiostasjoner.

- Nei, jeg vet ikke hvordan man skriver hitsingler. Selv om jeg hadde gått inn for det, hadde jeg ikke klart det. Og, la oss bare innrømme det. Det var Kylie Minogue som gjorde en hit av «Where... ». Egentlig var den ment som en duett mellom meg og Blixa Bargeld. Med oss to hadde ikke låten blitt en hitsingle, smiler Cave.

Trygghet

På «No More Shall We Part» mener Nick Cave at låtene nærmest rekker ut hendene til hverandre. Referanser fra en sang går videre til neste sang.

- Jeg vet ikke om det er noen rød tråd på plata. Men i tekstene er det en kamp mellom sikkerhet og usikkerhet. Jeg synger mye om sikre steder på denne plata. Men også om grusomhet i verden. Det er et nevrotisk, paranoid aspekt ved plata.

- Er det ditt liv du beskriver?

- Ja, denne platen summerer opp livet mitt i stor grad.

- Det foregikk for mye utenfor sangene på den forrige plata. Folk var for oppmerksomme på hva som foregikk. Fokuset var utenfor selve sangene. Med den nye plata «No More Shall We Part» er det annerledes, sier Nick Cave. Foto: Sten Hellevig/SCANPIX

WORKING NINE TO FIVE:Nick Cave ser på låtskrivingen som et arbeid. Han tropper opp på sitt kontor i London tidlig hver morgen. Foto: Sten Hellevig/SCANPIX