Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

CD: Andrej Nebb

Det er som om tida har stått stille siden Andrej Nebb skrev seg inn i rockhistorien med DePress tidlig på 80-tallet. Med «Natural» er han på sitt eget nebbete vis definitivt tilbake.

Med god hjelp av Dag Igland fra Bergens beste (men for lengst nedlagte) band, Barbie Bones, har polakken langt på vei revitalisert selve urkjernen i norsk rock; den lett anarkistiske, men sterkt melodiøse punkrocken som han selv var en av de fremste eksponentene for.

Kultpotensial

«Natural» er ikke den typen album som umiddelbart fortjener fast adresse i cd-spilleren. Men albumet er noe langt mer enn et melankolsk sukk fra en svunnen tid. «Natural» varierer fra den forstemmende vakre visa «På heimveg» (med tekst av Tor Johnson) til pønklåta «Rønna», med den karakteristiske Andrej-meldingen «Jeg er glad - vil ha knull» - en låt som ville hatt soleklart hitpotensial for 20 år siden, men som neppe har mer enn kultpotensial i dag. «Installasjon» kunne med sine jazza rytmer og tunge saksofoner like gjerne vært undertegnet amerikanske Morphine, og når Andrej Nebb avslutter med naturhyllesten «Grønn gudinne» har vi vært gjennom et imponerende bredt spekter som på mange måter oppsummerer multikunstnerens fargerike karriere.

Tor Johnson

DePress tok i sin tid tak i den norske kunstneren Lars Hertervig, som tilbrakte mesteparten av livet på mentalinstitusjon på slutten av forrige århundret. Denne gangen har Nebb pustet liv i nok en einstøing, gudbrandsdølen Tor Johnsen som begikk selvmord i 1951 - 35 år gammel. Johnson skrev ildfull og betakende poesi med en undertone så bitter at den savner sidestykke. Det er ikke først og fremst melodiene til Andrej Nebb som løfter de tre tekstene han har tonesatt. Snarere den klingende, livsbejaende måten han framfører de nynorske tekstene på.

På toppen av karrieren gikk Andrej Nebb i prosesjon og delte ut potetgull som oblater til menigheten. Akkurat den delen av historien vil neppe gjenta seg. Men «Natural» inneholder mange potensielle nachspillplager og kultklassikere. Til glede for gamle og nye lyttere.

Rønna

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media