CD: Billy Bragg & Wilco

Foranledninga er denne: Da dattera til den amerikanske protestsangeren Woody Guthrie rydda i farens etterlatenskaper, fant hun en hel haug upubliserte sanger. Det vil si; hun fant tekstene. Guthrie var ikke mannen som skreiv noter; musikken hadde han i hodet. Hvem skulle hun gi det ubetalelige materialet til?

I 1992 hørte hun engelskmannen Billy Bragg. Han spilte på en festival i New Yorks Central Park som var arrangert for å feire at Woody Guthrie ville vært 80 år om han hadde levd. Nora Guthrie smelta øyeblikkelig. Billy Bragg var mannen hun lette etter.

99% live

Woody Guthrie døde i 1967, og det eneste han hadde felles med Billy Bragg var utallige støttekonserter for arbeidere i streik. Det viser seg å være nok til at Guthrie og Bragg - født i henholdsvis Oklahoma 1912 og London 1957 - må kunne kalles ekte blodsbrødre. Ja, dette materialet er blitt så himmelropende bra at det er en slags Guds lykke at Guthries musikk aldri ble funnet.

Det handler forresten langt i fra bare om Billy Bragg. Han, som vanligvis greier seg med sin egen elektriske gitar, fant fort ut at han trengte hjelp. Heldigvis søkte han den hos Jeff Tweedy og Jay Bennett; to herremenn som til daglig holder hus i orkesteret Wilco. De har skrevet mesteparten av låtene sammen, og deler broderlig på det vokale ansvar. Rett fram, uten dikkedarer - akkurat som musikken. Til 99 prosent dreier dette seg om en live-innspilling, i studio.

Faner og flagg?

Deler av tekstmaterialet handler om kampen mot fascismen og en kjempende industriarbeiderklasse, midt i det 20. århundrets USA. Men tro nå ikke dette er noe slags «Seiren følger våre faner»-album! Les og lær:

Blackbirdy, bluejay; one two three four,
Trash sack, jump back EFG,
Biggy hat, little hat, fattyman, skinnyman,
Grasshopper, greensnake,
hold my hand, Hoodoo voodoo, chooka chooky choochoo,
True blue, how true, kissle me now

Noen var ute før «Be bop a lu-la» og «Shake, Rattle & Roll»! Jeff Tweedy synger - og han høres ut nøyaktig slik Keith Richards ville låte om han forsøkte seg på Lennon/McCartneys «Lady Madonna»!

Ingrid Bergman

Her har du Guthries nydelige drøm om Ingrid Bergman:

Ingrid Bergman, Ingrid Bergman,
let's go make a picture
On the island of Stromboli, Ingrid Bergman

Ingrid Bergman, you're so perty,
you'd make any mountain quiver
You'd make fire fly from the crater,
Ingrid Bergman

We can ramble hand in hand
across the grasses of our land
I'll kiss you for each leaf on every tree
We can bring our kids to play
where the dry winds blow today
If you'll quit your hesitating, Nora Lee

Butikken er rett rundt hjørnet

Natalie Merchant synger vakkert underveis, men den aller peneste sangen er Braggs tonefølge til sangen om Hans Eisler.

Akkurat i dag er det kanskje like greit at lydanlegget vårt er nede (snart tilbake!). Plata inneholder femten sanger, og dere ville garantert fått lydeksemper fra samtlige - og det kunne jo blitt en tidkrevende nedlastingsjobb. Dermed sparer jeg deg for unødvendig arbeid:

Om du noen gang skal handle ei plate uhørt...