CD: Björn Thoroddsen

Sett i forhold til folketallet, har islendingene markert seg kraftig på mange områder - ikke minst musikk. Innenfor improvisert musikk er det vel gruppa Mezzoforte og trommeslageren Pétur 'Island' Vstlund som har vært de mest markante utenfor øya. Se ikke bort fra at gitaristen Björn Thoroddsen blir den neste eksportvaren.

Hjemme på sagaøya har 40 år gamle Thoroddsen sittet i førersetet i en årrekke både som som rockemusiker og jazzmusiker etter studier i USA. Han har fulgt den samme veien som mange andre og gått fra rock, via fusion til straight jazz med de viktigste røtter i bebopen. Inspirasjonen har han hentet fra en rekke instrumentalister og selvsagt har gitarister en spesiell plass.

Respekt og respektløshet

Med denne CD-en, som han har brukt flere år på å planlegge og få spilt inn, betaler han på best mulig vis tilbake for en del av lærdommen. Her har han nemlig invitert flere av sine forbilder til å spille duo med seg sjøl og lokale islandske musikere, og resultatet har blitt fra veldig bra til absolutt akseptabelt.De fem gitar-spillende gjestene er storheter som belgiske Philip Catherine, danske Jacob Fischer, amerikanske Doug Raney, færøyiske Leivur Thomsen og amerikansk/norske Paul Weeden. Spesielt de tre førstnevnte tilhører det absolutt øverste skiktet, hvilket de beviser både i studio- og live sammenheng.

Lydsitat: Straight, No Chaser
Komponist: Thelonious Monk / Telia Internett
Copyright: STEF

Thoroddsen viser akkurat så mye/lite respekt som han skal og flere av møtene koker det av. Det største minuset ved innspillingene er et noe stivt og statisk komp ved flere anledninger, men for gitarfolket og mange andre er dette likevel en svært så hyggelig time med islandsk gitar-geysir.

Björn Thoroddsen:
Jazz Guitar
(Jazzms/distr.: Amigo )