CD: Chick Corea and Origin

Navnet på Chick Coreas nye band, Origin, betyr blant annet opprinnelse. Det må samtidig ses på som en usedvanlig korrekt observasjon - her har nemlig innovatøren Corea gått tilbake til sine røtter og fremstår i akustisk tapning med en spennende sekstett bestående av stort sett ferske navn.

57 år gamle Corea har siden han slo gjennom med Stan Getz, og ikke minst Miles Davis på slutten av 60-tallet, vært en ledende keyboardist, komponist, bandleder og retningsgiver. På begynnelsen av 70-tallet dannet han sin egen banebrytende gruppe Return To Forever, som inkorporerte rocke-trøkket og elektriske instrumenter i jazzens improvisasjons-uttrykk.

Ung sekstett

Corea har også, med sin latinske opprinnelse, vært svært sentral når det gjelder å benytte seg av et latinsk tonespråk, noe som bl.a. har gjenspeilet seg i noen av hans klassiske låter, som «Spain» og «La Fiesta». Corea har også jobbet mye med klassisk musikk og har noe så sjeldent for en jazzmusiker som en Bartok-innspilling på samvittigheten. Nå har han altså tatt turen tilbake til sine akustiske røtter og har samlet en utmerket, ung sekstett bestående av den israelske bassisten Avishai Cohen, trommeslageren Adam Cruz (som noen sikkert husker fra hans medvirkning med Mingus Big Band i Molde for noen år siden), trombonisten Steve Davis og saksofonistene, klarinettistene og fløytistene Bob Sheppard og Steve Wilson.

Vi får møte de seks i løpet av bandets første «offisielle» jobb, på den berømte jazzklubben Blue Note i New York i desember i fjor. Bortsett fra standardlåta «It Could Happen to You» har Corea skrevet alt stoffet, og det virker som om både sjefen og hans unge medsammensvorne har nok utfordringer å gi seg i kast med. Musikken er både etttertenksom og utadvendt - til tider swinger det nesten bare som det kan gjøre av Corea, mens det også finnes partier her som egner seg til refleksjon.

Instrumenteringen gir Corea mange muligheter som arrangør, og bl.a. hans bruk av to fløyter som frontinstrumenter er både spennende og original.

Om noen få dager står Corea og hans nye band på scenen i Kongsberg. For alle som har muligheten til å turen dit anbefales det på det varmeste - for alle andre er dette en drivende god erstatning.

Chick Corea and Origin<br>«Live at The Blue Note»<br>(Stretch Records/Distr.: MuDi)