CD: Counting Crows

Dobbelt live-album fra et band med to LPer på samvittigheten?

Det er på tide Kongeriket får øya opp for Adam Duritz - en av de virkelig store komponist sangerne på 90-tallet.

Costellos postulat

Innholdet er henta fra to New York-konserter; en for «Storytellers»-serien på TV-stasjonen VH1 (august 1997), og en fra Hammerstein Ballroom (november samme år). Den første er en (bortimot) uplugga affære, den andre definitivt elektrisk.

Om du ikke har hørt dem, kan du hermed arkivere dem i samme file som R.E.M., Son Volt, Wilco, The Jayhawks og Del Amitri. Fellestrekk: De slurver ikke med låtskrivinga - og gudene skal vite at Counting Crows har annet å by på enn gjennombruddslåta «Mr. Jones». Her er bare tre-fire overlappere de to konsertene imellom, og faktum er at disse CDene ikke inneholder én likegyldig sang.

- Det er ingen låt om den ikke kan framføres til akkompagnement av en akkustisk gitar eller et piano, er Elvis Costellos postulat. Ofte kan slikt låte som en klisjé. Ta deg tid til «Across A Wire», og du skjønner hva han mener.

Ha tålmodighet til å høre kutt 10 på «Storytellers». Sangen er utenom programmet. Den handler om bebyggelsen i Chelsea, New York - og inkluderer trompet, trombone og saxofon... Da skjønner du enda mer av Costellos oppfatning om dette med hva som er en låt og hva som ikke er det.

Kort sagt: Nå må Tom Waits snart vende tilbake.

Fram til så skjer, gjør du lurt i å bry deg om Counting Crows. De bryr seg nemlig om andre som kan trenge det.

Counting Crows«Across A Wire - Live In New York City»(Geffen/distr.: Universal/MSO)