Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

CD: Danny Gatton

Denne doble CD-plata er et absolutt must for alle som er opptatt av gitarspillets edle kunst, og telecaster-teknikk i særdeleshet. Danny Gatton (1945-1994) blir i stadig videre kretser anerkjent som en av de største mesterne i faget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uttrykket «verdens raskeste gitarist», som i blant ble brukt om Gatton, er tvetydig. Dersom det bare innebærer teknikk, er det i beste fall et uttrykk for innlært flinkhet. Men i Gattons tilfelle er den virtuose kjappheten kombinert med et unikt, personlig uttrykk. Siden han først begynte å spille banjo, siden gitar som 13-åring, lærte naturtalentet Gatton seg nær sagt enhver sjanger; jazz, surf, rock\'n\'roll, funk, blues, trickgitar, bluegrass, you name it. Han kunne spille akkordskifter og melodilinjer av uhyrlig vanskelighetsgrad, eller han kunne la enkelttoner få en intensitet som var nærmest hvitglødende.

Som musiker kastet Gatton seg over utfordringer med en glupsk, sulteforet hunger. Og ingen oppgave syntes å være for stor. «Redneck Jazz» kalte han sin storartede kombinasjon av rockabilly og sving; en halsbrekkende form for improvisasjon som imponerte alle som hørte ham, inkludert den elektriske gitarens gudfar, Les Paul. Som Les Paul var Gatton en av rockens store innovatører. Denne plata er et verdig minnesmerke.